Stan wody w Wiśle najniższy od 1797 roku?

Wody w Wiśle ubywa w zastraszającym tempie, choć nie tak szybko, jak przewidywali dotąd eksperci. Obecnie stan wody w Wiśle wynosi 61 cm, a w piątek będzie to już 55 cm. Jeżeli woda opadnie jeszcze o 6 kresek wtedy padnie rekord. W historii pomiarów taki poziom Wisły obserwowany był tylko w 1797 roku, a więc 218 lat temu!

Wisła. Fot. Pixabay

Wisła. Fot. Pixabay

W najnowszym komunikacie IMGW możemy przeczytać o niżówce hydrologicznej, a więc stanu wody poniżej przyjętej wartości granicznej.

„W związku z utrzymującym się od dłuższego czasu niedoborem opadów sytuacja hydrologiczna w niektórych rejonach kraju wskazuje na wystąpienie zagrożenia niżówką hydrologiczną tj. zmniejszeniem się przepływu wody w rzekach poniżej przepływu średniego niskiego (SNQ). Na 8 stacjach w Polsce notowany jest przepływ niższy od najniższego dotychczas obserwowanego przepływu (NNQ).  Prognoza meteorologiczna na najbliższy tydzień nie przewiduje wystąpienia opadów, które wpłynęłyby korzystnie na zmianę sytuacji hydrologicznej (opady głównie konwekcyjne burzowe są na ogół krótkotrwałe o nierównomiernym rozkładzie w terenie). Utrzymywanie się takiej sytuacji meteorologicznej będzie powodować dalsze obniżanie się poziomu wody w rzekach.

Aktualnie największe obniżenie się przepływu wody w rzekach poniżej SNQ (średniego niskiego) obserwuje się:

  • w dorzeczu Wisły: na Wiśle i jej dopływach (w szczególności zlewnie Przemszy, Skawy, Raby, Nidy, Sanu, Pilicy, Narwi, Bugu i Drwęcy).
  • w dorzeczu Odry: na Odrze i jej dopływach (szczególnie w zlewniach Nysy Kłodzkiej, Bystrzycy, Baryczy, Bobru, w zlewni Warty i Noteci )
  • punktowo w rzekach przymorza.”

Na razie nie musimy się jednak obawiać o brak wody w kranach, ponieważ wodociągi czerpią wodę ze źródeł podziemnych.

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: [email protected]

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: [email protected]