Warszawnik – Słownik Gwary Warsiaskiej #2 Jagodzianka
Dzień dobry Warszawo! W dzisiejszym odcinku dowiecie się co to jest jagodzianka i dlaczego ten frykas najlepiej spożywać z czerstwym chlebkiem.
Jagodzianka, słodki przysmak nadziewany jagodami. W gwarze warszawskiej, niekoniecznie. Jagodzianką nazywano najczęściej… denaturat. Zapewne ze względu na jego jagodowy kolor. Te łakocie pito przesączając wcześniej przez czerstwy chlebek, aby pozbyć się gorzkiego smaku.
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. Wieloletni dziennikarz IT i recenzent programów i gier komputerowych. Kocha Warszawę, książki i kino.
Niezależny portal Warszawa w Pigułce. Wydawca i właściciel: Capital Media S.C.
ul. Grzybowska 87,
00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: [email protected]