Warszawnik – Słownik Gwary Warsiaskiej #2 Jagodzianka

Dzień dobry Warszawo! W dzisiejszym odcinku dowiecie się co to jest jagodzianka i dlaczego ten frykas najlepiej spożywać z czerstwym chlebkiem.

Grafika: Warszawa w Pigułce

Grafika: Warszawa w Pigułce

Jagodzianka, słodki przysmak nadziewany jagodami. W gwarze warszawskiej, niekoniecznie. Jagodzianką nazywano najczęściej… denaturat. Zapewne ze względu na jego jagodowy kolor. Te łakocie pito przesączając wcześniej przez czerstwy chlebek, aby pozbyć się gorzkiego smaku.

Niezależny portal Warszawa w Pigułce. Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: [email protected]
Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: [email protected]