Chleb, bułka czy pizza z owadów? Bruksela daje zielone światło

Bruksela w styczniu zezwoliła na wprowadzenie do obrotu na unijnym rynku proszku ze świerszcza domowego – podaje https://businessinsider.com.pl/.

Fot. Pixabay

Mąka ze świerszcza jest produktem wytwarzanym z mielonych świerszczy. Świerszcze są bogate w białko, witaminy i minerały, a także węglowodany, błonnik i tłuszcz.

Mąka ze świerszcza jest mąką bezglutenową, a także wyjątkowo bogatą w witaminy i minerały. Może być stosowana jako składnik wypieków, mieszanin i dań głównych.

Może być również stosowana jako zamiennik mąki pszennej lub jako część mieszanki mąk bezglutenowych. Mąka ze świerszczy może być stosowana do przygotowywania ciasteczek, bułeczek, pizzy, a nawet makaronu.

Mąka ta ma również właściwości prozdrowotne, ponieważ jest bogata w składniki odżywcze. Jest również uważana za wyjątkowo smaczną, dlatego może być stosowana do przyprawiania dań lub jako dodatek do różnych potraw.

Obserwuj nas w Google News
Obserwuj
Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl