Susza może spowodować, że żywność będzie droższa!
Jak poinformował Minister Rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, powszechnie występująca w kraju susza może przyczynić się do zmniejszenia produkcji żywności, a w konsekwencji – do wzrostu cen.
Zgodnie z prognozami Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej, w tym roku susza może być dość uciążliwa dla polskiego rolnictwa, zwłaszcza dla wybranych regionów.
Niektórzy rolnicy zdecydowali się zwiększyć zasiewy ozimin, które charakteryzują się większą odpornością na wiosenne niedobory wody. Pozbawiona śniegu zima oraz niewystępowanie niskich temperatur na terenie Polski sprawiły, że niektórzy rolnicy dokonali siewów już w lutym.
Minister wyraża obawy o to, jak będą kształtowały się najbliższe tygodnie. Jak dodał, na przełomie kwietnia i maja będzie znany poziom strat spowodowanych suszą.
Szef polskiego rolnictwa przyznaje zarazem, że wiele zależy od jakości gleb. W Polsce można spotkać gleby słabe o piaszczystym podłożu, które szybko tracą wodę.
Jakie jest rozwiązanie? Przede wszystkim większe nawodnienie, zwłaszcza tam, gdzie prowadzone są intensywne uprawy. Jak dodał minister, podobną politykę od wielu lat uskutecznia Hiszpania.
Co w przypadku, gdy susza zmniejszy plony? Bezpośredni skutek odczuje rynek wewnętrzny w postaci wyższych cen. Póki co, trudno jest mówić o niedoborach żywności, bowiem możliwości mocno przekraczają zapotrzebowanie.