Uwaga! GIS ostrzega przed spożyciem popularnej mąki
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega konsumentów przed spożyciem produktu „Mąka z ziarna ciecierzycy” marki „Naturalnie Zdrowe”, Barbara Bućko, w którym wykryto obecność białka soi. Wskazany alergen nie został oznaczony na etykiecie produktu, co stanowi zagrożenie dla osób uczulonych na białko soi.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Mąka z ziarna ciecierzycy, 1 kg
- Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 25.02.2024
- Producent: Naturalnie zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów
Osoby z alergią na białko soi są narażone na ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej po spożyciu tego produktu. Działania nieostrożne w procesie produkcji lub opakowywania mogły doprowadzić do przypadkowego zanieczyszczenia produktu.
Reakcja producenta i działania kontrolne: Producent „Naturalnie Zdrowe”, Barbara Bućko, został poinformowany o nieprawidłowości i natychmiast podjął decyzję o wycofaniu partii produktu z rynku. Firma poinformowała swoich odbiorców o konieczności zwrócenia produktu. Jednocześnie Państwowa Inspekcja Sanitarna podjęła postępowanie wyjaśniające, mające na celu ustalenie źródła i okoliczności zanieczyszczenia.
Apel do konsumentów: Wszystkie osoby uczulone na białko soi powinny dokładnie sprawdzić zakupioną mąkę i unikać spożywania partii oznaczonej numerem 25.02.2024. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości zaleca się skontaktowanie się z punktem zakupu lub bezpośrednio z producentem.
Zdarzenie to przypomina o nieustannej potrzebie dokładnej kontroli i oznakowania produktów spożywczych, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentom.
Z zawodu językoznawca i tłumacz języka angielskiego. W redakcji od samego początku.