„Czarna lista” – produkty, które najbardziej podrożały

W środę GUS podał dane dotyczące inflacji na luty, która osiągnęła 18,4 procent. Jest to najwyższy wynika od roku 1996. Jakie produkty spożywcze, w związku z tym, podrożały najbardziej?

Fot. Pixabay

Ekonomista Rafał Mundry opublikował na swoim Twitterze listę produktów, ujętych w zestawieniu GUS, które podrożały najbardziej. Dodaje także, że koszyczek wielkanocny będzie drogi i to bardzo, podobnie jak ciasta, które w tym roku mogą być rekordowo drogie. Spowodowane jest to ceną cukru, która wzrosła aż o 64 procent.

Mundry wylicza także inne produkty, które zdrożały: opał (54 proc.), energia (40 proc.), mleko (38 proc.), jaja (36 proc.), mięso wieprzowe (34 proc.), mąka (33 proc.), olej (32 proc.), pieczywo (27 proc.), ser i twaróg (27 proc.), drób (26 proc.), wędliny (24 proc.), warzywa (22 proc.).  Ponadto, z prognoz rynkowych wynika, że powinniśmy się spodziewać dalszych podwyżek cen warzyw. Ich niedobór dotyka już europejskie kraje, np. Wielką Brytanię. Na polskich bazarach kilogram pomidorów kosztuje nawet 35 złotych.

„Szczęśliwie nasze prognozy są takie, że od marca inflacja powinna spadać. Szanse są na to, że pod koniec roku rzeczywiście będzie już jednocyfrowa” – oznajmiła minister finansów Magdalena Rzeczkowska. pytana o najnowszy odczyt inflacji.

Rafał Mundry zauważa dodatkowo, że podczas gdy inflacja w lutym w Polsce wynosi 18,4 proc. w strefie euro to 8,5 proc.

Obserwuj nas w Google News
Obserwuj
Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl