„Czarna lista” – produkty, które najbardziej podrożały
W środę GUS podał dane dotyczące inflacji na luty, która osiągnęła 18,4 procent. Jest to najwyższy wynika od roku 1996. Jakie produkty spożywcze, w związku z tym, podrożały najbardziej?

Fot. Pixabay
Ekonomista Rafał Mundry opublikował na swoim Twitterze listę produktów, ujętych w zestawieniu GUS, które podrożały najbardziej. Dodaje także, że koszyczek wielkanocny będzie drogi i to bardzo, podobnie jak ciasta, które w tym roku mogą być rekordowo drogie. Spowodowane jest to ceną cukru, która wzrosła aż o 64 procent.
GUS:
Inflacja w lutym: 18,4%Najbardziej w rok zdrożał:
+85% Cukier
+54% Opał
+40% Energia
+38% Mleko
+36% Jaja
+34% Mięso wieprzowe
+33% Mąka
+32% Olej
+27% Pieczywo
+27% Ser i twaróg
+26% Drób
+24% Wędliny
+22% WarzywaKoszyczek Wielkanocny będzie drogi.
Bardzo drogi pic.twitter.com/y6LSK2tEoK— Rafał Mundry (@RafalMundry) March 15, 2023
Mundry wylicza także inne produkty, które zdrożały: opał (54 proc.), energia (40 proc.), mleko (38 proc.), jaja (36 proc.), mięso wieprzowe (34 proc.), mąka (33 proc.), olej (32 proc.), pieczywo (27 proc.), ser i twaróg (27 proc.), drób (26 proc.), wędliny (24 proc.), warzywa (22 proc.). Ponadto, z prognoz rynkowych wynika, że powinniśmy się spodziewać dalszych podwyżek cen warzyw. Ich niedobór dotyka już europejskie kraje, np. Wielką Brytanię. Na polskich bazarach kilogram pomidorów kosztuje nawet 35 złotych.
„Szczęśliwie nasze prognozy są takie, że od marca inflacja powinna spadać. Szanse są na to, że pod koniec roku rzeczywiście będzie już jednocyfrowa” – oznajmiła minister finansów Magdalena Rzeczkowska. pytana o najnowszy odczyt inflacji.
Rafał Mundry zauważa dodatkowo, że podczas gdy inflacja w lutym w Polsce wynosi 18,4 proc. w strefie euro to 8,5 proc.

Mam 28 lat i mieszkam w Warszawie od urodzenia.