Eksperci mówią o „załamaniu rynku”. Tanie pomidory oraz szokujące ceny
Spadają ceny krajowych pomidorów, które obecnie można kupić nawet za 4 złotych za kilogram. Również inne polskie warzywa możemy kupić po zadziwiająco niskich cenach, jednak możemy natknąć się na niektóre wyjątki. Ceny malin i fasolki szparagowej mogą bowiem przyprawić konsumentów o prawdziwy zawrót głowy

Fot. Pixabay
Eksperci z rynku w Broniszach wskazują na prawdziwe „załamanie na rynku pomidorów”, które coraz bardziej dotyka producentów. Kilogram krajowych pomidorów kosztuje już zaledwie 4 złotych za kilogram, a za pomidory malinowe zapłacimy w tym miejscu maksymalnie 6 złotych za kilogram. Jak wyjaśnił Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego, taka cena normalna jest w lipcu i w sierpniu, ale nie w maju. Dodaje jednak, że ta sytuacja może wkrótce ulec zmianie.
W zeszłym roku najszybciej drożały m.in. pory i pietruszka, tańsze były wspomniane pomidory malinowe, marchew i cebula. Cena cebuli utrzymuje się już regularnie na poziomie 2 złotych za kilogram, co oznacza, że jest znacznie tańsza niż przed rokiem. Przewiduje się również znaczny spadek cen truskawek, a obecnie na rynkach hurtowych za kilogram zapłacimy w granicach 8-12 złotych. Ceny na lokalnych targowiskach wynoszą natomiast średnio 18 złotych za kilogram.
Rynek hurtowy w Broniszach obecnie oferuje wiele krajowych owoców i warzyw, w tym krajową botwinkę (3,5 złotych za pęczek), młodą kapustę (4,5 złotych), cukinię (5-7,5 złotych za kilogram), rzodkiewka (2,6 złotych za pęczek) lub ogórek gruntowy (7,5-9,5 złotych za kilogram).
Jednak możemy napotkać owoce i warzywa, których ceny są nadal bardzo wysokie. Za kilogram fasolki szparagowej zapłacimy bowiem 35 złotych, a za kilogram krajowych malin aż 70 złotych za kilogram. Nieco mniej zapłacimy za szparagi- około 18-28 złotych za kilogram. Natomiast ceny krajowego rabarbaru oscylują w granicach 10-13 złotych za kilogram.
Źródło: Interia

Mam 28 lat i mieszkam w Warszawie od urodzenia.