GIS wydał pilne ostrzeżenie! W partii jaj wykryto Salmonellę!

Jak podaje w oficjalnym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny, w partii jaj „Kurza Paczka” wykryta została niebezpieczna dla zdrowia bakteria. Nie należy spożywać produktu ze wskazanej partii. Jak wyjaśniono spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego

Fot. Pixabay

Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnił, że w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek wskazanej partii jaj wykryto obecność Salmonella z grupy D. Chodzi o produkt:

Nazwa: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.

Numer partii: 24.11.2024 (6).

Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024.

Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316.

Kod kreskowy: 5909000517929.

Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901.

Producent wdrożył już procedurę wycofania z rynku jaj ze wskazanej partii. W komunikacie podkreślono, że klienci, którzy zakupili wyżej wspomniany produkt nie powinni go spożywać. Spożywanie żywności zakażonych Salmonellą stanowi zagrożenie dla zdrowia i wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia (bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty) należy bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl