To prawdziwy, wiosenny eliksir zdrowia! Możemy zastąpić nim herbatę

Pokrzywa jest wszechobecna na polskich łąkach, w lasach, parkach i ogrodach. Możemy ją spotkać praktycznie na każdym skwerku zieleni, rośnie nawet pomiędzy płytami chodnikowymi. Niewielu wie, że roślina ta jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, a napar z niej dostarczy nam wielu cennych składników

Fot. Pixabay

Pokrzywa jest jedną z najstarszych i najbardziej cenionych roślin leczniczych. Jej właściwości znane już były w starożytności, a napar z tej rośliny był doceniany przez ojca medycyny – Hipokratesa. Stosowano ją między innymi jako lek przyspieszający gojenie owrzodzeń i zatrzymujący krwawienia. Najlepszym czasem na zbieranie pokrzywy jest wczesna wiosna (przed kwitnieniem), gdy roślina jest młoda i pełna witamin, a na przełomie kwietnia i maja wykazuje na najwięcej działań prozdrowotnych.

Liście pokrzywy to prawdziwe źródło dobroczynnych substancji, między innymi: barwników roślinnych (takich jak chlorofil, ksantofil i beta-karoten), witamin K, C oraz z grupy B (B2 oraz B6), garbników, amin, kwasów organicznych, flawonoidów, karotenoidów, śladów olejku eterycznego, wapnia, żelaza, potasu, krzemu, fosforu oraz siarki.

Ma ona właściwości moczopędne, poprawia przemianę materii, działa ściągająco, rozkurczowo, przeciwbiegunkowo, przeciwcukrzycowo, przeciwzapalnie i tonizująco, a także wspomaga detoksykację organizmu, eliminując nadmiar płynów i potencjalnie wspierając zdrowie nerek i układu moczowego. Stosuje się ją w leczeniu biegunki, schorzeń wątroby lub w stanów zapalnych jelit, a także niekiedy w leczeniu objawów alergicznych. Ponadto poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Aby przygotować sobie napar z pokrzywy, należy wykorzystać do tego susz lub świeżo zerwane liście (czubata łyżka), które musimy zalać wrzątkiem. Jeśli używamy pokrzywy suszonej, napój należy parzyć przez ok. 2 minuty. Dłużej pozostawiony susz nada naparowi większych właściwości moczopędnych. Świeże liście pokrzywy parzymy około pół minuty. Tak przyrządzony napar można pić na czczo, maksymalnie dwa razy dziennie.

Należy jednak pamiętać, że przed regularnym spożyciem pokrzywy w celach leczniczych należy skonsultować się z lekarzem (zwłaszcza gdy na stałe przyjmujemy leki). Ponadto nie każdy powinien pić taki napar. Nie zaleca się go diabetykom, którzy przyjmują leki przeciwcukrzycowe. Przeciwwskazaniem jest również obecność torbieli i polipów w drogach rodnych, krwotoki z dróg rodnych, nowotwory macicy oraz alergia na pokrzywę lub inne rośliny z rodziny pokrzywowatych.

Źródło: Interia

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl