Upał niszczy warzywa. Plantatorzy ostrzegają, że będzie ich mniej
Wiadomym jest, że wysokie temperatury i ostre słońce nie wpływa dobrze na ludzi, jednak to samo tyczy się roślin. Plantatorzy liczą straty po ostatnim upalnym weekendzie i nie mają dobrych wieści
Jak podaje portal rmf24.pl, upały doskwierające nam w ostatni weekend, przyczyniły się do uszkodzenia części upraw. Najgoręcej było w niedzielę, w Ostrołęce na Mazowszu. Tam temperatury sięgały aż 35,3 stopni Celsjusza. Efektem tego są przypalone słońcem warzywa, a największe szkody można zaobserwować na plantacjach sałaty i papryki.
Paweł Myziak, plantator oraz wiceprezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP wyjaśnia, że takie temperatury nawet dla ciepłolubnych warzyw są zbyt wysokie. Tłumaczy, że optymalną temperaturą dla papryk jest przedział w granicach 25-29 stopni Celsjusza. Narażone na upały nadają się do zniszczenia lub sprzedaży w klasie drugiej, podobnie jak sałaty, bakłażany czy cukinia. Ekstremalnie wysokie temperatury sprzyjają jedynie arbuzom i melonom.
W związku z tym plantatorzy przewidują, że w najbliższym czasie część warzyw będzie gorszej jakości. Myziak podaje, że będzie ich również mniej, ponieważ temperatura zredukuje produkcję, bowiem podczas upałów plantatorzy muszą skupić się bardziej na obronie plonów. Dodaje, że niedługo na południu Europy będzie miała miejsce kolejna fala upałów, a takich warunków nie wytrzyma wiele roślin.
Mam 28 lat i mieszkam w Warszawie od urodzenia.