Z OSTATNIEJ CHWILI! Generalny Konserwator Zabytków wstrzymuje wykonanie pozwolenia na rozbudowę Piekarni Rajcherta!

Nagły zwrot w historii piekarni Rajcherta. Kiedy Grochów obiegła informacja, o tym, że budynek będzie modyfikowany do akcji wkroczyła Magdalena Gawin – Generalny Konserwator Zabytków. 

Autorstwa Adrian Grycuk – Praca własna, CC BY-SA 3.0 pl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=100319327

„W związku z planowaną skalą prac wyburzeniowych przy Grochowskiej 224 zagrażających legendarnej piekarni Teodora Rajcherta na Grochowie, podjęłam dziś decyzję o wstrzymaniu wykonania pozwolenia na rozbudowę wydaną przez Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków.

Budynek piekarni to jeden z przedwojennych symboli Warszawy. Przez dziesiątki lat od swojego powstania budziła ona zapachem pieczonego chleba tysiące Warszawiaków.

Fot. Rondo Wiatraczna

Ostatnie lata budynek systematycznie niszczał i ulegał dewastacjom. Nadzieją dla niego mógł być zakup i remont przeprowadzony przez prywatnego inwestora. Jednak inwestycje takie muszą być objęte rzetelnym i profesjonalnym nadzorem konserwatorskim, a wszelkie ingerencje architektoniczne podlegają przepisom o ochronie zabytków.
W tym wypadku zachodzi poważna obawa, że pozwolenie MWKZ z 17 grudnia 2019 r. na rozbudowę, nadbudowę i przebudowę piekarni Teodora Rajcherta nie zostało wydane zgodnie z przepisami.
Nie będzie zgody na niszczenie zabytków kosztem nowych inwestycji. Nasze dziedzictwo należy chronić i umiejętnie wkomponowywać je w nowoczesną tkankę miejską. O to walczę od samego początku mojej działalności jako Generalny Konserwator Zabytków!” – pisze Magdalena Gawin.

Uwaga! Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiując treści i grafikę z naszej strony akceptujesz warunki umowy licencyjnej.

Copyright © 2016-2019 warszawawpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.
c