Niedobór tej witaminy może zwiększyć ryzyko zakażenia się koronawirusem
Wiele osób cierpi na niedobór witaminy D. Okazuje się, że jest związek między niedoborem witaminy D a prawdopodobieństwem zarażenia się COVID-19.
Naukowcy z University of Chicago Medicine odkryli związek pomiędzy prawdopodobieństwem zakażenia koronawirusem, a niedoborem witaminy D. Wyniki badań opublikowali w magazynie JAMA Network Open.
Witamina D jest bardzo ważna w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jak okazuje się, zwiększa też ryzyko wirusowych infekcji dróg oddechowych. Według naukowców, może to dotyczyć też wirusa SARS-CoV-2.
Przyjrzano się prawie 500 pacjentom, u których poziom witaminy D został zmierzony w ciągu roku przed badaniem na koronawirusa. Ci, którzy cierpieli na niedobór witaminy, prawie dwukrotnie częściej mieli dodatni wynik testu na COVID-19, w porównaniu z tymi osobami, u których poziom witaminy D był odpowiedni.
„Zrozumienie, czy leczenie niedoboru witaminy D zmienia ryzyko COVID-19 może mieć ogromne znaczenie na poziomie lokalnym, krajowym i globalnym. Witamina D jest niedroga, ogólnie bardzo bezpieczna w przyjmowaniu i można ją stosować na szeroką skalę”
-tłumaczą naukowcy.