Jak latem dbać o żywność? Oto porady Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Jak podaje GIS odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych jest niezwykle ważne w celu zabezpieczenia swojego zdrowia. Wiadomo oczywiście, że wysoka temperatura sprzyja psuciu się żywności. Na co zatem należy zwracać uwagę?

Fot. Shutterstock

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed przechowywaniem jedzenia w nieodpowiednich warunkach termicznych, których późniejsza konsumpcja może doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego lub innych niebezpiecznych efektów. W związku z tym instytucja przygotowała kilka porad mówiących o tym jak w okresie letnim dbać o żywność.

Po pierwsze należy wspomnieć o zakupach. Przed udaniem się do sklepu warto ułożyć listę produktów, co pomoże w ograniczeniu marnowania żywności oraz generowania odpadów. W trakcie zakupów natomiast warto zapoznawać się z oznakowaniem produktu, w szczególności z warunkami przechowywania i z terminem przydatności do spożycia. Należy również oglądać produkty pod kątem śladów zepsucia czy uszkodzeń, co szczególnie ważne jest w przypadku mięsa, ryb, nabiału oraz przetworów z jaj.

GIS wyjaśnia, że pierwszymi produktami, które należy włożyć do koszyka to produkty suche jak ryż, makaron czy kasze. Produkty znajdujące się w lodówkach oraz mrożone powinniśmy wybierać jako ostatnie. w celu zminimalizowania czasu ich przechowywania w temperaturze otoczenia. Jeżeli sklep jest znacznie oddalony od naszego miejsca zamieszkania, warto zaopatrzyć się w specjalną torbę z izolacją chłodząca. Po powrocie do domu produkty chłodzone powinny jak najszybciej znaleźć się w lodówce lub zamrażarce. Jeżeli chodzi o przygotowywanie posiłków, to GIS również ma kilka wskazań.

„Przygotuj stanowisko pracy oraz zadbaj o higienę osobistą. Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością i po nim, zwłaszcza z surowymi jajami, mięsem czy owocami morza, utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich zbędne przedmioty” podaje.

Ponadto do mięs, owoców morza oraz jaj powinno używać się oddzielnych sprzętów (np. noże, miski, deski do krojenia), aby nie dopuścić do zanieczyszczenia krzyżowego. Z tego samego powodu nie zaleca się mycia surowego mięsa przed planowaną obróbką termiczną. Natomiast należy pamiętać aby zawsze myć owoce i warzywa przed ich konsumpcją.

„Podczas przygotowywania żywności zwracaj szczególną uwagę na temperaturę; właściwa obróbka termiczna zabija większość niebezpiecznych mikroorganizmów, jednak aby do tego doszło, temperatura musi osiągnąć odpowiedni poziom (powyżej 70 st. Celsjusza) w odpowiednim czasie – w zależności od zastosowanego procesu obróbki termicznej” wskazano.

Przechowywanie dań również jest bardzo ważne. Nie zaleca się pozostawiania ich w temperaturze otoczenia na dłużej niż dwie godziny. Szczególnie należy uważać na takie surowe lub półsurowe dania jak tatar lub sushi oraz na produkty mleczne, jak bita śmietana w ciastkach. Należy również pamiętać aby w lodówce przechowywać oddzielnie produkty surowe od gotowych dań. Ugotowaną żywność należy stawiać nad surową, co pomoże zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego.

Źródło: dlahandlu.pl

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl