Koniec zerowego VAT-u na żywność. Te produkty mogą być droższe
Koniec zerowego VAT-u na żywność ma zacząć obowiązywać od kwietnia tego roku. To oznacza, że ceny niektórych artykułów spożywczych pójdą w górę. Za co zapłacimy więcej?

Fot. Shutterstock / Warszawa w Pigułce
1 lutego 2022 wprowadzona została obniżona do zera procent stawka VAT na żywność. Przedtem objęta była pięcioprocentową stawką podatku, który powróci w nadchodzącym miesiącu. Ministerstwo Finansów wyjaśniło w komunikatach, które produkty są objęte zerową stawką VAT, a których ceny będą wyższe od kwietnia. Są to:
- mięso, ryby oraz przetwory mięsne i rybne,
- mleko i produkty mleczarskie,
- jaja,
- miód naturalny,
- orzechy,
- warzywa, owoce i przetwory warzywne i owocowe,
- tłuszcze zwierzęce i roślinne jadalne (oliwa, olej rzepakowy, olej słonecznikowy),
- zboża i przetwory ze zbóż (pieczywo i pieczywo cukiernicze),
- określone preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci,
- dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.
Jak skomentował to w swoim wpisie w mediach społecznościowych ekonomista Rafał Mundry, takie rozwiązanie to około 12 mld złotych dodatkowych wpływów w sali roku dla budżetu państwa, natomiast dla gospodarstw domowych rocznie to koszt około 800-1000 złotych.

Mam 28 lat i mieszkam w Warszawie od urodzenia.