Alarm żywnościowy! Rakotwórcza toksyna w popularnej mące żytniej. Natychmiast wyrzuć ją z domu

Główny Inspektor Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dotyczące mąki żytniej razowej typu 2000 firmy Radix-Bis. W produkcie wykryto niebezpieczne stężenie ochratoksyny A – substancji mogącej powodować choroby neurodegeneracyjne i nowotwory. Sprawdź, czy nie masz w swojej kuchni tego niebezpiecznego produktu.

Fot. Obraz zaprojektowany przez Warszawa w Pigułce wygenerowany w DALL·E 3.

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000.

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.” – czytamy w komunikacie GIS.

Szczegóły zagrożonego produktu

Wycofana partia to mąka żytnia razowa typ 2000 o wadze 900 gramów, z numerem partii 11.12.2024 i datą przydatności do 11.12.2024. Producentem jest firma Radix-Bis Sp. z o.o. z Rotmanki. Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofywania produktu ze sklepów.

Poważne zagrożenie dla zdrowia

Ochratoksyna A, wykryta w nadmiernych ilościach w mące, to toksyna produkowana przez grzyby Aspergillus i Penicillium. Substancja ta może powodować stres oksydacyjny, uszkodzenia układu nerwowego, problemy z nerkami, a nawet przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych oraz schorzeń takich jak Parkinson czy Alzheimer.

Obserwuj nas w Google News
Obserwuj
Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl