GIS wydał pilny komunikat! Groźna bakteria w partii boczku wędzonego

Jak wyjaśnia w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny, w partii produktu mięsnego wykryta została bakteria Listeria monocytogenes. Stanowi ona duże zagrożenie dla zdrowia dlatego zaapelowano o niespożywanie wskazanego w komunikacie produktu

Fot. Shutterstock / Warszawa w Pigułce

W swoim komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej w jednej z partii boczku wędzonego stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej ową bakterią może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Chodzi dokładnie o produkt:

  • Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony,
  • Data minimalnej trwałości: 30.11.2024,
  • Numer partii: 24305001,
  • Producent: Zakłady Mięsne „PEKPOL Ostrołęka” S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301

Zainicjowano również działania mające na celu wycofanie skażonej partii z obrotu. W komunikacie zaapelowano również o nie spożywanie produktu z wyżej wskazanej partii, gdyż jest to związane z ryzykiem dla zdrowia.

Wyjaśniono, że w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. Objawy listeriozy to gorączka, bóle mięśni, biegunka oraz inne objawy żołądkowo0jelitowe. Choroba ta jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży oraz osób starszych.

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl