Historyczna cukiernia przy Hożej 3 zamknięta!

Historyczna cukiernia istniejąca na Hożej od czasów zakończenia II Wojny Światowej, jest zamknięta a lokal wystawiony na sprzedaż. Zakład działał nieprzerwanie od 1947 roku.

Fot. Marek Borkowski

Fot. Marek Borkowski

Dzisiaj od naszego czytelnika, dostaliśmy zdjęcie zamkniętej cukierni przy Hożej 3. To niezwykle smutny widok. Zakład działał nieprzerwanie od 1947 roku i był jednym z nielicznych w Warszawie, który przez tak długi czas utrzymywał się na rynku. Cukiernia działała przez 7 dni codziennie dostarczając świeże wyroby cukiernicze i pieczywo. W okresie letnim można było też skosztować lodów czy kawy. Pracownię założyli Kazimierz i Teodora Zawiślak. Ich mottem było: „Tam gdzie pojawia się chemia, tam kończy się dobre jedzenie”, dlatego wyroby były przygotowywane według tradycyjnych receptur. Do tej pory tradycję i rodzinny biznes kontynuował syn Jerzy. Nie wiadomo czemu cukiernia została zamknięta, wiadomo jednak, że lokal został wystawiony na sprzedaż przez właściciela.

Fot. Marek Borkowski

Fot. Marek Borkowski


Uwaga! Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiując treści i grafikę z naszej strony akceptujesz warunki umowy licencyjnej.

Copyright © 2016-2019 warszawawpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.
c