Nowa restauracja Mistrza Włoch i Europy Valerio Valle w Forcie Wola
Pizza to jedno z najbardziej popularnych dań na świecie, ale gdy powstaje według receptury Mistrza Włoch, Europy i Wice Mistrza Świata to nie ma ona sobie równych. Od 14 czerwca będą mogli przekonać się o tym odwiedzający Fort Wola, gdzie Valerio Valle otwiera swoją nową restaurację Tutti Santi. Warto zapamiętać ten adres i odkryć smak prawdziwej włoskiej kuchni.
Valerio Valle to wielokrotnie nagradzany, jeden z najbardziej utalentowanych pizzaiolo na świecie, którego niedawno mogliśmy oglądać w roli gościa specjalnego w programie Masterchef Nastolatki. Został też wyróżniony tytułem Ambasciatore del Gusto (pol. Ambasadora Smaku). Jest to tytuł nadawany wybranym, najlepszym włoskim kucharzom. Tutti Santi, to jedyne miejsce w Polsce, w którym można zjeść pizzę według jego autorskiej, mistrzowskiej receptury.
W czym tkwi fenomen legendarnej pizzy Mistrza?
Jak tłumaczy Valerio Valle pizza w Tutti Santi wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, która wymaga dużej cierpliwości i pasji, ale to dzięki temu jest tak smaczna. Przed wykręceniem okrągłego placka i włożeniem go do pieca, ciasto dojrzewa w precyzyjnie określonych warunkach, kiedy to zachodzi w nim ponad 300 procesów chemicznych. Sprawiają one, że serwowana pizza jest lekkostrawna i delikatna.
Na uwagę zasługuję technika przygotowania ciasta, ale warto też wspomnieć o składnikach, z których jest tworzona pizza w Tutti Santi. Zdecydowana większość z nich sprowadzana jest bezpośrednio z Włoch od sprawdzonych, precyzyjnie wybranych dostawców. Jest to m. in. mąka o odpowiedniej zawartości biała, czy włoska oliwa, ale Tutti Santi to także jedno z nielicznych miejsce w Polsce, gdzie można skosztować oryginalnych włoskich serów – jak Mozzarella di Bufala, Pecorino Romano, Provolone, czy popularnych na całym świecie regionalnych włoskich wędlin – Prosciutto Crudo, Pancetta lub Bresaola. To dzięki tym oryginalnym, wysokiej jakości produktom nawet proste połączenia smakują tak wyjątkowo.
W menu restauracji znajduje się kilkadziesiąt kompozycji smakowych, zarówno te bardziej tradycyjne, jak i bardziej wyrafinowane. Do menu na pewno warto zajrzeć, bo zostało ciekawie podzielone na kilka kategorii, które mogą stać się interesującą lekcją włoskiej kuchni – są w nim najbardziej znane pizze klasyczne, ale goście mają do wyboru też szeroką ofertę pizz premium z wyszukanymi, regionalnymi składnikami, czy popularne we Włoszech, a jeszcze mało znane w Polsce – pizze bianci bez pomidorowego sosu. Stworzenie takiej pizzy wydaje się niemożliwe? W Tutti Santi udowadniają, że pizza na bazie idealnie dobranych serów czy sosu stworzonego z oliwy i przypraw zachwyca zarówno gości restauracji, ale nawet jury na Mistrzostwach we Włoszech.
Tutti Santi to miejsce gdzie można dobrze zjeść, ale również spędzić czas w pięknym i klimatycznym miejscu. Sercem restauracji jest ustawiony w centrum profesjonalny, włoski piec, w którym płonie prawdziwy ogień i obok którego goście mogą na żywo podglądać pizzaiolo w trakcie przygotowywania dla nich pizzy. Pozostała część sali została urządzona w industrialnym stylu z gotyckimi elementami, które tworzą unikalny charakter miejsca. Aranżacja wnętrza to praca wybitnego studia projektowego Life Style Design z Krakowa, które za projekt Tutti Santi otrzymało prestiżową nagrodę Best Shop Concept na targach Retali Shop.
Tutti Santi w Forcie Wola to drugi lokal Tutti Santi w Warszawie. Fanom pizzy dobrze jest już znana pierwsza lokalizacja sieci przy ul. Królewskiej 18, która mocno wpisała się w gastronomiczną mapę stolicy. To świetna wiadomość, że tak dobra pizza będzie dostępna w kolejnym miejscu w Warszawie, tym razem na Woli!
Płatna promocja we współpracy z restauracją Tutti Santi.
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.