Otyłość czynnikiem zwiększającym ryzyko zarażenia się koronawirusem

Naukowcy odkryli, że otyłość zwiększa ryzyko zarażenia się wirusem COVID-19. Wszystko przez leptynę, hormon wytwarzany w białej tkance tłuszczowej.

Fot. Shutterstock

Z badań wynika, że osoby otyłe są od 40 do 90 procent bardziej narażone na dużo cięższy przebieg choroby.

Leptyna to hormon łączący metabolizm organizmu i układ odpornościowy. U osób chorujących na otyłość poziom leptyny jest dużo wyższy niż u osób szczupłych. Jego podwyższona ilość utrudnia zwalczanie infekcji w płucach i sprzyja stanom zapalnym.

„Jeśli cierpisz na otyłość istnieje wiele podstawowych problemów zdrowotnych, które utrudniają walkę z infekcją COVID-19”

-uważa John Kirwan, dyrektor wykonawczy Pennington Biomedical.

Według naukowców konieczne jest zbadanie roli leptyny w rozwoju koronawirusa i stworzenie leku zapobiegającego jego reakcjom zapalnym. Inną opcją jest zbadanie jak prozapalna tkanka tłuszczowa może powodować mniejszą liczbę komórek zwalczających infekcję.

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: [email protected]

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: [email protected]