Tłusty czwartek tuż tuż. Ile kosztują pączki u najsłynniejszej polskiej restauratorki?

Ulubiony dzień wszystkich łakomczuchów zbliża się wielkimi krokami. W tym roku tłusty czwartek wypada już za tydzień, 11 lutego. Najbardziej znana polska restauratorka od lat zachęca do skorzystania z ofert jej placówek. Ile kosztują sławne pączki Magdy Gessler?

Fot. Pixabay

11 lutego 2021 roku wypada tłusty czwartek. Jest to ruchome święto, ze względu na to, że zależne jest od Wielkanocy. Tłusty czwartek obchodzony jest równo 52 dni przed Wielkanocą i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tego dnia według tradycji możemy dowoli objadać się słodkościami. Wśród faworytów są oczywiście pączki czy faworki.

W restauracji prowadzonej przez Magdę Gessler i jej córkę Larę „Słodko Słony”, która mieści się przy ulicy Mokotowskiej w Warszawie za jedną sztukę pączka zapłacimy aż 11 złotych. W porównaniu z cukierniami, w których hurtowo kupując te słodkości można zapłacić nawet złotówkę, jest to duża różnica. Jednak jak zapewniają właścicielki, za tę cenę warto. W ofercie są między innymi pączki ze śliwką, maliną, czekoladą, ajerkoniakiem czy tradycyjna wersja z różą. Pudełko minipączków kosztuje natomiast 40 złotych.

A jak sprawa wygląda w innym miejscu, którego właścicielem jest znana restauratorka? „U Fukiera”, znajdującego się na Starym Mieście pączki z konfiturą wiśniową  lub malinową kosztują 8 złotych, faworki natomiast 30 złotych za 20 dag. W ofercie są też inne ciasta, np. jabłecznik za 55 złotych czy beza migdałowa z kremem w wysokości 190 złotych. 


Uwaga! Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiując treści i grafikę z naszej strony akceptujesz warunki umowy licencyjnej.

Copyright © 2016-2019 warszawawpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.
c