Tych produktów lepiej nie wkładać do zamrażarki. Stracą swoją świeżość i smak
Mrożenie jedzenia jest doskonałym wyjściem pomagającym nam zachować niektóre produkty na dłużej oraz zapobiegać marnowaniu żywności poprzez wyrzucanie jej. Pomimo iż często mrozimy mięso, zupy a nawet chleb to powinniśmy pamiętać, że niektórych produktów należy nie wkładać do zamrażarki

Fot. Pixabay
Wydawałoby się, że mrożenie jest doskonałą metodą przechowywania żywności, którą chcemy zachować na dłużej. To prawda, jednak nie każde produkty należy wkładać do zamrażarki. Dla przykładu mrożenie może zmienić teksturę produktów takich jak warzywa i owoce, a wtedy staną się one mniej apetyczne.
Dzieje się tak, ponieważ podczas procesu mrożenia woda zawarta w produktach spożywczych zamienia się w kryształki lodu, co może powodować rozerwanie komórek, zwłaszcza w przypadku delikatnych produktów takich jak sałata czy pomidory. Są też takie produkty, które w zamrażalniku mogą stracić swoją świeżość i smak. Oto lista:
- Sałata oraz inne warzywa liściaste – po zamrożeniu i rozmrożeniu stracą one swoją świeżość, staną się rozmoczone i wiotkie. Jednak mogą one posłużyć do np. zblendowania na smoothie lub zupę, jednak należy się liczyć z tym, że nie będą smakować one jak świeże.
- Jaja – zarówno surowe jak i ugotowane jajka nie powinny być mrożone. Ponadto potrawy które zawierają posiekane jajka również nie będą smaczne po zamrożeniu, gdyż staną się gumowate.
- Awokado – przekrojone i pozostawione na talerzu po jakimś czasie zmieni swój kolor z soczystej zieleni na brązowy. Podobnie stanie się, gdy je zamrozimy i rozmrozimy. Po wyjęciu z zamrażarki natychmiast zacznie ciemnieć, tym samym zyska bardzo nieapetyczny wygląd i straci swoje właściwości.
- Potrawy smażone w panierce – po rozmrożeniu stracą one swoją chrupkość, gdyż bułka tarta (lub inna panierka) nasiąknie wodą i odklei się od mięsa. Tym samym całkowicie straci swój smak, więc dobrym pomysłem będzie zamrożenie samego mięsa i po rozmrożeniu usmażenie go w panierce.
- Nabiał – wszelkie sery, jogurty, śmietany, maślanki oraz mleko po zamrożeniu stają się niejadalne (oczywiście nie licząc lodów). Nabiał skwasi się i straci smak, a mrożenie i rozmrażanie może pozbawić życia bakterie probiotyczne.
- Surowe i gotowane ziemniaki – po rozmrożeniu stają się miękkie i zyskują nową, ziarnistą konsystencję.
- Ugotowany ryż – po rozmrożeniu zmieni on się w mało apetyczną papkę, a to dlatego, że komórki skrobi rozpadają się podczas mrożenia. Tym samym również dania z ryżem nie nadają się do mrożenia, gdyż zmienią one całkowicie swoją konsystencję.
- Warzywa i owoce zawierające dużo wody – przykładowo ogórki, arbuzy, cukinie, pomidory po wyjęciu z zamrażarki zmienią się w rozwodnioną papkę i utracą swój smak.
- Bezy i kremy budyniowe – bez po rozmrożeniu, wbrew powrozom, nie będzie krucha lecz stanie się gumowata, natomiast budyń po wyjęciu z zamrażarki będzie wyglądał jakby się zważył, a na dnie naczynia zbierze się spora ilość wody.
- Owoce morza i chude ryby – w tym wypadku należy uważać, gdyż nie można ich mrozić, gdy już raz zostały zamrożone. To grozi bowiem poważnym zatruciem. Należy też pamiętać, że przemysłowe mrożenie owoców morza odbywa się w innych warunkach niż te domowe. Jeżeli chodzi o ryby zawierające w sobie małą ilość tłuszczu, to po rozmrożeniu stracą one swój smak i rozpadną się.

Mam 28 lat i mieszkam w Warszawie od urodzenia.