Warsztat kiszenia warzyw w Galerii Łomianki. Przypomnij sobie smaki dzieciństwa!

Przypomnij sobie przepysznie kwaśny smak z dzieciństwa. Czy Tobie też kojarzy się głownie z tradycyjną, kwaśną kapustą i słoikiem ogórków? To błąd, bo ukisić można znacznie więcej! Rzodkiewki, marchew, a może czosnek? Kiszonki to zdrowe, pełne witamin warzywa, które działają na nasz organizm niczym antybiotyk. Już 8 czerwca od godziny 11:00 weź udział w bezpłatnych warsztatach organizowanych w Galerii Łomianki i ukiś słoik pełen zdrowia!

Fot. Materiały prasowe

Nasze prababcie doskonale wiedziały co robią kiedy kisiły słoje pełne ogórków, czy ogromne beczki z kapustą. Pamiętacie te czasy? Na całe szczęście kiszonki nie wyszły z mody, a podczas warsztatów w Galerii Łomianki nauczysz się jak przygotować słoik pełen koloru, smaku, witamin i dobrych bakterii kwasu mlekowego, dzięki którym wzmocnisz swój organizm i wspomożesz swój system obronny do walki z drobnoustrojami!

Warsztaty poprowadzi Agata Kornacka, autorka bloga Czas na zielone, miłośniczka zdrowych przepisów kulinarnych. Na co dzień kisi, sadzi, zbiera, gotuje, suszy, poznaje i obserwuje, a swoim doświadczeniem i wiedzą o zdrowym stylu życia dzieli się właśnie na warsztatach.

Spotkanie będzie składało się z dwóch części:
teoretycznej, dzięki której dowiesz się:

  • czym są dobre bakterie i jak wpływają na zdrowie?
  • jakie są podstawowe zasady kiszenia (jaka sól, woda, w słoiku, czy w beczce)?
  • dlaczego kiszonki się nie udają – pleśnieją, robią się miękkie i puste w środku?

Fot. Pixabay

praktycznej, podczas której uczestnicy warsztatu własnoręcznie przygotują 2 kiszonki (w zależności od wybranego wariantu i dostępności produktów) np. z.:

  • czerwonej kapusty,
  • białej kapusty,
  • kapusty białej po gruzińsku (z burakiem i marchewką),
  • rzodkiewki
  • buraków (zakwas z buraków)
  • marchwi z imbirem,
  • marchwi z czosnkiem,
  • czosnku,
  • ogórków.

Ilość miejsc ograniczona – przygotowaliśmy 100 stanowisk, uczestnicy pracować będą w 5 grupach po 20 osób w każdej. Gotowe kiszonki uczestnicy warsztatu zabiorą ze sobą do domu.


Uwaga! Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiując treści i grafikę z naszej strony akceptujesz warunki umowy licencyjnej.

Copyright © 2016-2019 warszawawpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.