120 tys. klientów kupiło skażone produkty. Poważne problemy, wiele osób w szpitalu. Czy w Polsce również są w sprzedaży?

Informacja o wykryciu wirusa WZW A w partii mrożonych borówek w Holandii wywołała obawy również w Polsce. Chociaż zakażone owoce pochodziły z naszego kraju, polskie służby oraz sieci handlowe zapewniają, że skażone partie nie trafiły do sprzedaży w Polsce. Konsumenci mogą być spokojni – produkty dostępne na polskim rynku spełniają rygorystyczne normy bezpieczeństwa.

Fot. Pixabay / Warszawa w Pigułce

Niebezpieczne borówki w Holandii

Problem wykryto w sieci supermarketów Albert Heijn, jednej z największych w Holandii. Skażone borówki zakupiło około 120 tysięcy klientów, w tym 8 tysięcy osób w Belgii. Niderlandzki Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska potwierdził kilkanaście przypadków hospitalizacji z powodu zakażenia wirusem WZW A, który może powodować poważne problemy zdrowotne, w tym uszkodzenie wątroby.

Chociaż owoce pochodziły z Polski, nie ma pewności, na którym etapie produkcji i transportu doszło do skażenia. Sieć supermarketów Albert Heijn wycofała mrożone borówki z półek i rozpoczęła dochodzenie w tej sprawie.

Polskie sieci handlowe zapewniają o bezpieczeństwie

Dwie największe sieci dyskontów w Polsce w rozmowie z dziennikiem „Fakt” zapewniają, że ich produkty są bezpiecznie. Polskie sklepy spożywcze stanowczo odcinają się od zagrożenia i zapewniają, że skażone owoce nie znalazły się w ich ofercie.

  • Biedronka podkreśla, że wszystkie owoce – zarówno świeże, jak i mrożone – przechodzą ścisłą kontrolę jakości i nie współpracuje z dostawcą, którego owoce zostały wycofane w Holandii.
  • Lidl Polska również uspokaja klientów. „Nie zidentyfikowaliśmy żadnych przypadków skażenia borówek wirusem WZW A, a podobne problemy nie występowały w przeszłości” – zapewnia Anna Robaszkiewicz, dyrektorka ds. Corporate Affairs i CSR Lidl Polska.

Polscy producenci zapewniają o wysokich standardach

Stowarzyszenie Polskich Plantatorów Borówki podkreśliło, że polskie borówki spełniają najwyższe normy jakości, a ich produkcja odbywa się zgodnie z międzynarodowym certyfikatem GlobalGAP, który gwarantuje zachowanie standardów higieny na każdym etapie uprawy i zbiorów.

„Polskie borówki są produkowane z zachowaniem rygorystycznych procedur. Plantatorzy regularnie szkolą pracowników w zakresie higieny. Nie mamy informacji, czy zakażona partia faktycznie pochodziła od polskich producentów” – mówi Bartłomiej Milczarek ze Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki w rozmowie z „Faktem”.

Jak wirus WZW A mógł dostać się do borówek?

Wirus zapalenia wątroby typu A przenosi się głównie drogą pokarmową, najczęściej przez:

  • kontakt z zanieczyszczoną wodą używaną do podlewania lub mycia owoców,
  • niehigieniczne warunki zbiorów i pakowania,
  • brak odpowiedniej dezynfekcji rąk u pracowników plantacji lub przetwórni.

Przypadek skażonych borówek pokazuje, jak ważne jest przestrzeganie standardów higieny na każdym etapie produkcji i transportu owoców. Nie wiadomo na jakim etapie mogło dojść do zakażenia produktów.

Eksperci zapewniają, że sytuacja w Polsce jest pod kontrolą. Inspekcja Sanitarna oraz służby weterynaryjne prowadzą stały nadzór nad jakością produktów spożywczych. System wczesnego ostrzegania pozwala na szybkie wycofanie z rynku wszelkich potencjalnie niebezpiecznych produktów.

Jak można się zabezpieczyć?

  • Mycie owoców przed spożyciem nie zawsze wystarcza, dlatego zaleca się także sparzenie ich wrzątkiem.
  • W przypadku mrożonych owoców gotowanie przez kilka minut niszczy wirusa WZW A.
  • Dobra praktyka to unikanie spożywania mrożonych owoców na surowo, zwłaszcza przez dzieci, seniorów i osoby o osłabionej odporności.

Choć skażone borówki wykryto w Holandii, nie ma żadnych dowodów, że trafiły one do polskich sklepów. Sieci handlowe i producenci zapewniają, że polskie owoce są bezpieczne. Inspekcje sanitarne w Polsce działają sprawnie, a procedury kontroli jakości pozwalają na szybkie wykrywanie i eliminowanie potencjalnych zagrożeń.

Polscy konsumenci mogą spokojnie kupować borówki, zachowując przy tym standardowe środki ostrożności, takie jak dokładne mycie owoców przed spożyciem.

Obserwuj nas w Google News
Obserwuj
Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl