Nowy punkt na kulinarnej mapie Warszawy! Najlepsze żeberka, jakie jedliśmy!
Rzadko recenzujemy nowe lokale gastronomiczne, a żeby tak się stało coś musi naprawdę przykuć naszą uwagę. W tym wypadku było to menu – dość krótka, ale konkretna karta. Będzie bardzo dobrze, albo bardzo źle – pomyśleliśmy i… spróbowaliśmy.
Lokal Żebra i kości mieści się w samym centrum Warszawy, na ulicy Poznańskiej 38. Specjalnością kuchni są, jak wskazuje nazwa restauracji dania mięsne.
W menu znajdziemy przystawki… my spróbowaliśmy genialnego tatara z polędwicy wołowej siekanego przy gościu – mistrzostwo świata – który opcjonalnie podawany jest z pudrem z trufli. Tu spotkała nas niespodzianka, tatar został posiekany przy nas, bezpośrednio przy stoliku. Mamy więc gwarancję, że dostaliśmy coś naprawdę świeżego i wykonanego specjalnie dla nas.
Jako, że termin naszej wizyty w lokalu przypadał na tłusty czwartek, wschodnim zwyczajem spróbowaliśmy blinów z marynowanym łososiem – przystawka lekka i dobra w smaku.
Dania główne to prawdziwa uczta dla mięsożercy:
Na naszych talerzach wylądowała:
Kaczka pieczona z flambirowanymi jabłkami – kaczkę się albo kocha, albo nienawidzi. Tę trzeba pokochać od razu. Jest dobrze przyprawiona, soczysta i rozpływająca się w ustach. Jabłka były przyrządzone przy nas, wprost z patelni spłynęły na talerz i otuliły kaczkę. Nie doczekała zdjęcia, zjedliśmy od razu!
Tomahawk z frytkami z batatów boczniakami, młodą dymką sałatą z sosem vinaigrette – porcja jest zacna (1,2 kg) – dwie osoby najedzą się spokojnie. Mięso jest kruche, świetnie przyprawione, klasyka w świetnym wydaniu.
Męska część redakcji zakochała się w żeberkach – w sosie pieczeniowym demi – glace z tartą pyzą na oliwie – to zdecydowanie nasz faworyt. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Jest świetnie przyprawione – po prostu I-DE-A-LNE! Nie spotkaliśmy lepszych w całej Warszawie! Polecamy!
Warto dodać, że jest to nasza recenzja, a nie artykuł sponsorowany, a wyjątkowo dobra opinia wynika z wyjątkowo dobrego jedzenia. Szczerze polecamy to miejsce.
Restauracja „Żebra i kości”
www.facebook.com/zebraikoscirestauracja
rezerwacje: 22 536 33 27

Z zawodu językoznawca i tłumacz języka angielskiego. W redakcji od samego początku.