Wezwanie dla Weterynarzy: „Sytuacja Zagrażająca Zdrowiu i Życiu Ludzi”

Trzy zespoły badawcze pod przewodnictwem profesora Krzysztofa Pyrcia, doktora Macieja Grzybka i doktora Łukasza Rąbalskiego ujawniły, że mięso drobiowe może być źródłem chorób u kotów. Naukowcy skierowali pilny apel do osób pracujących w branży weterynaryjnej.

Fot. Pixabay

Podczas badania mięsa spożywanego przez koty, naukowcy wykryli obecność wirusa H5N1. Zasugerowało to nie tylko potencjalne skażenie mięsa na pewnym etapie jego dystrybucji, ale również objawy obserwowane u kotów oraz fakt, że choroba występuje zarówno u kotów domowych, jak i u kotów wolno żyjących.

„W związku z powyższym, zasadny wydaje się apel do służb weterynaryjnych oraz inspekcji sanitarnej, aby zbadały mięso dostępne w Polsce i rozważyły włączenie testowania mięsa w kierunku grypy H5N1. Jest to kluczowe nie tylko ze względu na koty, ale również na fakt, że wirus ten stanowi zagrożenie dla życia ludzkiego.

Dodatkowo, polski przemysł drobiarski to prawie 20% rynku UE, a szacowana wartość eksportu mięsa to ponad 3 mld euro. Warto wyobrazić sobie konsekwencje dla tego sektora gospodarki, jeżeli faktycznie okazałoby się, że skażone mięso znalazło się we Francji, Włoszech czy Niemczech” – apelują naukowcy.

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl