Amerykanie przebadali kiszonego ogórka. Wyniki zaskoczyły nawet Polaków
Amerykańscy naukowcy przebadali kiszonego ogórka. Wyniki zaskczyły nawet Polaków. Okazało się, że polska przekąska jest nie tylko świetnym probiotykiem, ale także wpływa na… odwagę.
Naukowcy z Maryland i College of William & Mary przeprowadzili badania mające na celu ustalenie, jak fermentująca żywność, a więc i ogórki kiszone, może wpływać na oeganizm.
Przebadano 700 ochotników. Jak udadniają badania Ci, którzy spożywali dużo fermentowanych warzyw byli badziej odważni społecznie.
Jak się okazało za „przebojowością kiszonego ogórka i kiszonych warzyw stoją bakerie probiotyczne. Jak się okazało poprawne działanie układu pokarmowego wpływa na zmniejszenie lęku społecznego.
Poza tym probiotyki lagodzą bóle związane z wrzodami żołądka, oczyszczają oganizm i wzmagają pracę układu krwionośnego.
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.