„Dziwna sytuacja o tej porze roku”. Te warzywa niespodziewanie drożeją

Normalnym jest, że we wrześniu kończy się sezon na wiele rodzajów krajowych warzyw i owoców. Oczywistym jest, że po sezonie drożej zapłacimy chociażby za maliny czy truskawki, jednak obecnie podrożały te produkty, których byśmy się nie spodziewali

Fot. ewarzywniak24.pl

Obecnie mamy do czynienia z dość nietypową sytuacją, bowiem możemy zauważyć, że skoczyły ceny ogórków. Obecnie na rynku hurtowym w Broniszach ogórki szklarniowe kosztują 7-9 złotych za kilogram, natomiast za gruntowe trzeba zapłacić nawet 9 złotych. Jak wyjaśnia ekspert rynku Maciej Kmera, cytowany przez portal sadyogrody.pl, są to bardzo wysokie stawki jak na ten okres. Problem z ogórkami widoczny był przez ostatnie dwa miesiące i utrzymuje cały czas

Okazuje się również, że podwyżki dotyczą również krajowych pomidorów, pomimo iż w tym okresie powinno ich być pod dostatkiem. Najtańsze w Broniszach kosztują nawet 1,15 złotych za kilogram. Więcej zapłacimy oczywiście za pomidory malinowe, bo od 4,75 do 6 złotych za kilogram. Natomiast ceny szklarniowych pomidorów wahają się w granicach 3,75 – 5 złotych za kilogram.

Ponadto w najbliższym czasie możemy spodziewać się podwyżek cen papryki. Jak wskazuje ekspert rynku, przez całe lato korzystaliśmy z krajowej papryki, której cena za kilogram spadała do około 4 złotych za kilogram. Obecnie jedna zapłacimy za kilo nawet 8 złotych. Natomiast fasolka szparagowa kosztuje około 6 złotych za kilogram.

Jeżeli chodzi o marchew, to podobne są ceny krajowej oraz importowanej odmiany tego warzywa. Za kilogram przyjdzie nam zapłacić od 1,2 do 1,5 złotych. Staniała natomiast pietruszka, gdyż przez ostatnie lata cena wynosiła co najmniej 5 złotych, natomiast obecnie zapłacimy maksymalnie 4 złoty, co jest efektem niedoboru tego warzywa na rynku.

Niewiele zapłacimy obecnie także za cebulę. Produkt krajowy na rynku w Broniszach kosztuje obecnie maksymalnie 1,7 złotych za kilogram. Wraz z nadchodzącą jesienią rozpoczyna się również sezon na dynię, której cena wynosi 2,5-3 złotych za kilogram. W dobrej cenie kupimy także fasolkę szparagową, gdyż w Broniszach kilogram tego warzywa kosztuje maksymalnie 6 złotych. Niższe ceny dotyczą również kalafiora, którego możemy zakupić od 3,25 złotych do 4,25 złotych za kilogram.

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl