GIS ostrzega: przyprawa skażona węglowodorami i pestycydami
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii suszonego pieprzu syczuańskiego pochodzącego z Chin. W produkcie wykryto wysokie poziomy niebezpiecznych dla zdrowia substancji – węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz przekroczenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości aż 10 pestycydów.
Ostrzeżenie dotyczy konkretnej partii produktu „Dried Sichuan Pepper” w opakowaniach 300 g, marki GOLDEN LION. Kwestionowana partia ma numer LOT 230702 i datę minimalnej trwałości do 31.12.2026 r. Produkt pochodzi z Chin, a jego importerem na rynek europejski jest firma Asian Food Group B.V. z Niderlandów.
Wykryta w partii pieprzu syczuańskiego obecność zarówno węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH), jak i pestycydów, sprawia, że produkt ten należy uznać za szkodliwy dla zdrowia ludzi. Spożycie skażonej przyprawy może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
MOAH to grupa substancji, która może mieć działanie rakotwórcze. Z kolei pozostałości pestycydów, szczególnie w tak wysokich stężeniach, mogą negatywnie wpływać na układ nerwowy, hormonalny i odpornościowy człowieka.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanego produktu z rynku przez odbiorców w Polsce. Importer, firma Asian Food Group B.V., zobowiązany jest do natychmiastowego wstrzymania dystrybucji skażonej partii i jej skutecznego wycofania z obrotu.
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do wszystkich konsumentów, którzy zakupili wspomniany produkt, aby bezwzględnie powstrzymali się od jego spożycia. Skażony pieprz syczuański powinien zostać zwrócony do miejsca zakupu lub zutylizowany w sposób uniemożliwiający jego konsumpcję.
W razie wątpliwości co do pochodzenia posiadanego produktu, zaleca się ostrożność i rezygnację z jego użycia do czasu wyjaśnienia sprawy. Osoby, które spożyły skażony pieprz i zaobserwowały u siebie niepokojące objawy, powinny niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
Wykrycie w partii pieprzu syczuańskiego z Chin niebezpiecznych dla zdrowia substancji to kolejny dowód na to, jak ważna jest czujność i kontrola w obszarze bezpieczeństwa żywności. Dzięki sprawnie działającemu Systemowi Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF), udało się w porę zidentyfikować zagrożenie i podjąć działania zapobiegawcze.
Konsumenci powinni zachować ostrożność i śledzić komunikaty dotyczące bezpieczeństwa produktów spożywczych. W razie jakichkolwiek wątpliwości, zawsze lepiej zrezygnować z konsumpcji podejrzanej żywności, niż narażać swoje zdrowie.
Miejmy nadzieję, że dzięki szybkiej reakcji służb i odpowiedzialnej postawie importera, uda się skutecznie wycofać z rynku całą skażoną partię pieprzu syczuańskiego i uchronić konsumentów przed potencjalnymi konsekwencjami zdrowotnymi. To kolejny dowód na to, że w kwestii bezpieczeństwa żywności nie można iść na kompromisy.
Z zawodu językoznawca i tłumacz języka angielskiego. W redakcji od samego początku.