Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Stwarzają zagrożenie dla zdrowia

Polacy podczas pandemii wybierają w większości wakacje w kraju. Nad polskim morzem pojawiły  się przecinkowce. Są groźne dla zdrowia, a nawet życia. 

Gdańsk Brzezno Plaza Fot. Wojciech Strozyk/REPORTER

Bakterie zaczynają być aktywne szczególnie podczas upałów. Najlepsze warunki do rozwoju przecinkowców są gdy temperatura przekracza 18 stopni Celsjusza.

Mogą wywoływać zakażenia zapalne czy ciężkie zatrucia pokarmowe.  Zarazić się nimi można podczas pływania kiedy połknie się wodę, a także podczas jedzenia owoców morza. Równie niebezpieczne jest dostanie się wody do uszu, spojówek czy przez otwarte rany.

Jednymi z pierwszych objawów infekcji są silne bóle mięśni, gorączka czy dreszcze.

W ubiegłym roku Niemczech doszło nawet do zgonu kobiety, która podczas pływania zaraziła się bakteriami. Naukowcy nie mają wątpliwości, że wraz z ociepleniem się klimatu zagrożenie będzie coraz większe.


Uwaga! Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiując treści i grafikę z naszej strony akceptujesz warunki umowy licencyjnej.

Copyright © 2016-2019 warszawawpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.
c