Na ratunek Piekarni Reicherta! Zachowajmy swoją pamięć!
Klubokawiarnia Kicia-Kocia organizuje spotkanie poświęcone Ratowaniu Piekarni Reicherta. Przed II wojną światową piekarnia była jedną z najlepszych w tej części Warszawy. Teodor Reichert kupował mąkę m.in. w Słodowieckim Młynie Parowym Mayzera i Goldflama przy ul. Marymonckiej. Podczas okupacji niemieckiej przechowywał dokumenty cechowe o dużej wartości historycznej (m.in. przywileje Zygmunta Augusta, Władysława IV i Jana Kazimierza), a w latach 1942–1943 przekazywał chleb organizacjom udzielającym pomocy biednym
Dla nas, mieszkańców Grochowa jest to miejsce szczególne i chętnie przyłączamy się do ratowania nagłaśniając akcję:
„Organizujemy w Kici spotkanie „Na ratunek piekarni Rajcherta” – okrągły stół, do którego zapraszamy wszystkich, którym nie są obojętne losy wyjątkowego w skali Grochowa zabytku. Ceglane budynki dawnej piekarni Teodora Rajcherta stanowią jedną z ostatnich pamiątek po fabrycznej przeszłości Grochowa. We wnętrzach zachowały się oryginale piece piekarnicze, terakotowa podłoga, glazurowe lamperie, stropy kolebkowe. Wojewódzki konserwator zabytków zmienił decyzję i zapowiedział wszczęcie procedur objęcia ochroną całego kompleksu, na terenie którego deweloper chce zbudować sześciokondygnacyjny blok: z Teodorówki miałyby ocaleć tylko ściany elewacji od strony ul. Grochowskiej i Wiatracznej. Obawiamy się, że nie zatrzyma to degradacji zabytku. Dlatego zapraszamy na debatę.
Spotkanie otworzy pogadanka o historii piekarni z udziałem m.in. Tomasza Jarosza, dziennikarza, grochowiaka, szefa portali Twoja Praga i Grochów.pl.
Następnie swoją koncepcję rewitalizacji i adaptacji kompleksu na cele kulturalne i społeczne przedstawi architektka Ewelina Rosiak. Liczymy, że w dyskusji, która poprowadzi Cezary Polak, dziennikarz i założyciel Kici Koci, wezmą udział także przedstawiciele władz dzielnicy oraz dewelopera – wysyłamy do nich zaproszenia.
Udostępniajcie i przybywajcie. Grochowska racja stanu tego wymaga.” – pisze Kicia-Kocia.
LINK do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/638689980248693/
Z zawodu językoznawca i tłumacz języka angielskiego. W redakcji od samego początku.