Nowe stanowisko byłej minister sportu. Teraz będzie współpracować bezpośrednio z premierem

Jak dowiedział się portal Wirtualna Polska, Danuta Dmowska- Andrzejuk, która była szefową ministerstwa sportu i turystyki, została teraz pełnomocnikiem Prezesa Rady Ministrów ds. utworzenia Narodowego Centrum Sportu.

Danuta Dmowska- Andrzejuk była ministrem sportu od grudnia 2019 roku. W związku z likwidacją resortu sportu i turystyki i utworzenia osobnego ministerstwa, Dmowska- Andrzejuk została odwołana ze swojego stanowiska. Ale na nowe nie musiała czekać zbyt długo. Nowe zarządzenie premiera w sprawie ustanowienia Pełnomocnika Prezesa Rady Ministrów do spraw utworzenia Narodowego Centrum Sportu ma datę 29 października. I tym właśnie zajmie się teraz Danuta Dmowska-Andrzejuk.

Jak zaznacza WP, w nowej roli Dmowska- Andrzejuk nie podlega Piotrowi Glińskiemu, a bezpośrednio premierowi Mateuszowi Morawieckiemu. Do zadań pełnomocnika premiera należeć będzie między innymi opracowanie harmonogramu realizacji działań mających na celu utworzenie Narodowego Centrum Sportu, a także nadzór nad inwestycją.

Jest to już kolejny odwołany minister, który objął nowe stanowisko w gabinecie PRRM.

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa