Nowy park w Warszawie.

W Warszawie ma powstać park w postindustrialnym charakterze. Właśnie rozstrzygnięto konkurs na Park Żerański.

Park Żerański. Proj. Justyna Dziedziejko, Magdalena Wnęk, Maciej Kaufman, Marcin Maraszek, Hubert Trammer, Natalia Trochonowicz. Mat. prasowe

Władze stolicy ogłosiły wyniki konkursu na koncepcję zagospodarowania 14ha terenów nad zachodnim brzegiem Kanału Żerańskiego. Zwyciężył projekt topoSceape.

Nowy Park Żerański ma być centralnym punktem dzielnicy i odpowiedzią na zapotrzebowanie na tereny zielone oraz miejsca umożliwiające rekreację i kontakt z naturą. Park powstanie na obszarze poprzemysłowym.

Park Żerański ma wykorzystać walory terenów nad Kanałem Żerańskim w miejscu niegdyś intensywnie wykorzystywanego, choć nigdy nie ukończonego portu, gdzie natura odzyskuje obszar wcześniej zajęty przez człowieka – powiedzieli autorzy zwycięskiego projektu. – Park będzie służył zarówno mieszkańcom okolicznych osiedli, jak i szerszemu gronu odbiorców – rowerzystów, kajakarzy, użytkowników tramwaju wodnego. Mamy nadzieję ożywić i zrewitalizować jego potencjał, tak aby cieszył wszystkich miłośników odpoczynku nad wodą – dodali architekci.

Na terenie parku powstaną niewielkie pawilony o funkcjach gastronomicznych, sportowych i społecznych a także wieża widokowa. W architekturze parkowej pojawią się elementy kojarzone z budownictwem uprzemysłowionym, które z czasem zostaną wchłonięte przez przerośnięte przez krzewy i drzewa.

Istniejąca na tym terenie zieleń zostanie w jak największym możliwym stopniu zachowana. Zaplanowane zostały także nowe nasadzenia, planowane jest wprowadzenie naturalnych muraw parkowych i łąk oraz tworzenie siedlisk dla zwierząt.

Zaprojektowano tu też place zabaw o różnych formach – pluskawisko, naturalistyczny leśny, zręcznościowy linowo-pomostowy. Swoje miejsca znajdą tu także wędkarze, obserwatorzy zawodów wioślarskich, miłośnicy ćwiczeń na wolnym powietrzu, osoby szukające relaksu na plaży lub odpoczywające na rodzinnym pikniku. Projektanci przewidzieli również specjalną strefę dla psów – z poidełkami i torem przeszkód.

W uzasadnieniu werdyktu jury przeczytać można, że nagrodę przyznano za wnikliwą analizę miejsca i zaproponowanie rozwiązań podkreślających jego unikalny charakter oraz za całościowe i wyczerpujące rozwiązanie koncepcji szaty roślinnej, wpisujące się w naturalne procesy związane z odzyskiwaniem tego miejsca przez przyrodę. W pracy doceniono również właściwe rozwiązania obsługi komunikacyjnej parku oraz zaproponowane formy obiektów architektonicznych jako otwartych struktur zintegrowanych z zielenią parku.

Copyright © 2016-2019 warszawawpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.