PiS ogłosił swojego kandydata na stanowisko Rzecznika Praw Obywatelskich!

Ryszard Terlecki przekazał dziś informacje dotyczące kandydata partii PiS na Rzecznika Praw Obywatelskich. Ma nim zostać wiceszef MSZ, Piotr Wawrzyk.

Dziś rano w rozmowie z radiem Wnet szef klubu Prawo i Sprawiedliwość w końcu poinformował kto będzie kandydatem na Rzecznika Praw Obywatelskich z ich partii. Powiedział, że będzie to wiceszef Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Piotr Wawrzyk. Podkreślił, że oficjalnie kandydatura zostanie zgłoszona w ciągu najbliższych kilku dni i partia ma nadzieję na wygraną.

Ryszard Terlecki wytłumaczył również skąd pomysł na wybranie właśnie tego kandydata. Jak uważa, jest to kandydat, ale mało polityczny, bardziej urzędnik i prawnik, dlatego nie powinien wzbudzać nadzwyczajnych kontrowersji i sprzeciwów opozycji.

5-letnia kadencja Rzecznika Praw Obywatelskich Adama Bodnara minęła 9 września, ale zgodnie z ustawą wciąż pełni on swoje funkcję, aż do powołania następcy. Termin na ponowne zgłaszanie kandydatów na nowego RPO  został wyznaczony na 29 grudnia 2020 roku.

Niezależny portal Warszawa w Pigułce. Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa