Produkty spożywcze hamujące COVID-19? Co pomaga i w jaki sposób?

Naukowcy zauważyli, że związku zawarte w niektórych produktach spożywczych mogą pozytywnie wpływać na walkę z wirusem SARS-CoV-2. Wśród najlepszych produktów wymieniają m.in. czekoladę, winogrona czy zieloną herbatę. 

Fot. Pixabay

Grupa badaczy z North Carolina State University sprawdziła jak wpływają niektóre produkty na zwalczanie zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Wyniki badań są zaskakujące, a wiadomość na pewno ucieszy fanów słodyczy. Okazuje się, ze na COVID-19 dobrze działa.. czekolada! Ale to nie wszystko. Pomocne w walce z koronawirusem może być również kakao, winogrona czy zielona herbata.

A dlaczego? Wszystko ze względu na to, że zawierają związki hamujące proteazę, która jest niezbędna wirusowi SARS-CoV-2 do namnażania. Jeśli uda się ją unieszkodliwić, wirus zginie. Szczególnie silne działanie proteazy zauważono w winogronach muscadine i w zielonej herbacie. W przypadku winogron zawarte są one głównie w skórce i w nasionach. O połowę  natomiast zmniejszyły aktywność proteazy substancje, które pojawiają się w gorzkiej czekoladzie czy w kakao.

Obecnie trwają dalsze badania nad poszukiwaniem nutraceutyków w kolejnych produktach.  Jak zaznaczają eksperci, dieta wzbogacona w te produkty nie zaszkodzi, a może pomóc chronić organizm przed infekcją.


Uwaga! Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiując treści i grafikę z naszej strony akceptujesz warunki umowy licencyjnej.

Copyright © 2016-2019 warszawawpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.
c