Sanepid ostrzega przed tą mąką. Wycofano kilka partii. „Aflatoksyny mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi”
GIS informuje, że nadzoruje wycofanie mąki migdałowej firmy Fivio. Okazuje się, że stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu używanym do produkcji.
Firma RADZIOWI Sp. z o.o., producent mąki migdałowej marki FIVIO, podjęła działania mające na celu wycofanie z obrotu niektórych partii swojego produktu. Decyzja ta była wynikiem stwierdzenia przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu używanym do produkcji. Aflatoksyny to toksyczne substancje wytwarzane przez pleśnie z rodziny Aspergillus, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi.
Szczegółowe informacje na temat produktu
- Nazwa produktu: Mąka migdałowa FIVIO, 250 g
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
- Numery partii i daty minimalnej trwałości:
- 2P13.03/2, 28-02-2025
- 2P14.03/1, 28-02-2025
- 2P15.03/1, 28-02-2025
- 2P20.03/1, 20-12-2024
- 2P21.03/1, 21-12-2024
- 2P22.03/1, 22-12-2024
- 2P23.03/1, 23-12-2024
- 2P27.03/1, 27-12-2024
- 2P28.03/2, 28-12-2024
- 2P29.03/1, 29-12-2024
- 2P29.03/2, 29-12-2024
- 2P02.04/1, 02-01-2025
- 2P03.04/1, 03-01-2025
Po otrzymaniu wyników badań firma RADZIOWI Sp. z o.o. poinformowała Państwową Inspekcję Sanitarną oraz natychmiast rozpoczęła proces wycofania z rynku wadliwych partii mąki migdałowej.
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi obecnie postępowanie wyjaśniające w celu ustalenia pełnych okoliczności zdarzenia.
Osoby, które zakupiły mąkę migdałową marki FIVIO należącą do wyżej wymienionych partii, nie powinny jej spożywać. Zaleca się kontakt z punktem zakupu w celu uzyskania dalszych informacji lub ewentualnego zwrotu produktu.
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.