Sezon rozpoczęty! Tak prezentują się ceny długo wyczekiwanych grzybów

Wielbiciele grzybów oraz grzybobrania cały rok czekają na sezon, który zwykle przypada od późnego lata do jesieni. W tym roku już w lipcu pojawiają się pierwsze polskie skarby runa leśnego, a wśród nich znajdziemy oczywiście kurki, kanie, koźlarze, borowiki a nawet podgrzybki. Dostępne są również w sklepach i targowiskach

Fot. Pixabay

Rozpoczął się sezon dla smakoszy grzybów. Obecnie możemy zakupić jedne z najsmaczniejszych okazów, a przez wielu uwielbiane są przede wszystkim pieprzniki jadalne, potocznie nazywane kurkami. Te pojawiają się w Polsce pojawiają się już na początku czerwca i zazwyczaj rosną w grupach, w pobliżu drzew.

Ma ona charakterystyczny żółty kolor i karbowany brzeg kapelusza, jednak niewprawieni grzybiarze mogą pomylić ją z lisówką pomarańczową. Ten grzyb z kolei jest niejadalny i może powodować zaburzenia układu trawiennego. Można ją odróżnić tym, że trzon ma ciemniejszy kolor od kapelusza, a kurka zawsze ma kolor jednolity.

Na ten moment ceny kurek na warszawskich targowiskach sięgają od 75 do nawet 100 zł za kilogram. W popularnych sklepach spożywczych z kolei 200-gramowe opakowanie kosztuje: 11,99 zł w sklepie Aldi, 9,99 zł w Carrefourze i 7,99 zł w Biedronce. W Lidlu natomiast możemy skorzystać z promocji 1+1, gdzie za 400 gramów kurek zapłacimy 17,99 zł.

Reklama

Jednak prawdziwym rarytasem są borowiki szlachetne nazywane również prawdziwkami. Te również pojawiły się już w polskich lasach. Zazwyczaj rosną w lasach iglastych, pod sosnami, świerkami oraz dębami. Możemy rozpoznać je po brązowym kapeluszu oraz charakterystycznym jędrnym i białym trzonie.

Możemy je zakupić bezpośrednio od grzybiarzy, a ich cena za kilogram waha się od 35 do nawet 60 złotych za kilogram. Dostępne są również suszone borowiki szlachetne. Znajdziemy je na wielu targowiskach, jednak ceny mogą wprawić w osłupienie, gdyż sięgają nawet 400 złotych za kilogram.

Podgrzybki pojawiają się nieco później od kurek czy prawdziwków, jednak niektórym poszukiwaczom już udało się znaleźć te znane wszystkim i lubiane grzyby. Mają one ciemnobrązowy kapelusz z charakterystycznymi żółtymi rurkami, a trzon wyróżnia się „siniejącym” miąższem. Podgrzybki najczęściej rosną w starych lasach, pod sosnami oraz świerkami.

W sieci możemy natrafić na oferty zamówień na podgrzybki, gdy nastąpi na nie sezon. Za świeże podgrzybki przyjdzie nam zapłacić średnio 35 złotych za kilogram, a znacznie więcej zapłacimy za ich suszone odpowiedniki. Ich ceny zaczynają się od 80 złotych, a kończą nawet na 250 złotych.

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl