Słynne pyzy z Różyca! [PRZEPIS]

Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować słynnych praskich pyz nic straconego. Prezentujemy przepis, z którego dowiecie się jak samemu przyrządzić to kultowe warszawskie danie!

Fot. Warszawa w Pigułce

Pyzy okraszone cebulą i skwarkami.

Składniki:

2 kilo surowych ziemniaków,

1 duży ugotowany ziemniak

cebula

boczek świeży 300 gram.

Przygotowanie:

Bierzemy 2 kg ziemniaków – odmiana mączna (Irga). Wszystko przecieramy i odcedzamy na czystej ściereczce.

Odciśniętą skrobie z ziemniaków zachowujemy na później. Formujemy kuleczkę i dodajemy jeden duży ugotowany ziemniak.

Z powstałego ciasta formujemy małe kuleczki około 2,5 centymetrowe. Gotujemy je na gotującej osolonej wodzie. Czekamy aż wypłyną. Na patelni smażymy pokrojony boczek i cebulkę.

Smacznego!


Uwaga! Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiując treści i grafikę z naszej strony akceptujesz warunki umowy licencyjnej.

Copyright © 2016-2019 warszawawpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.
c