Staropolski przysmak w Biedronce pięć razy taniej. Czym jest kapłon?

Po dekadach fastfoodów i nowoczesnej kuchni, Polacy wracają do korzeni gotując tradycyjne dania. Biedronka wprowadza do sprzedaży kapłona. Dania z tego mięsa podawano na dworach królewskich.

Fot. Warszawa w Pigułce

Kapłon to nic innego niż utuczony kogut. Jedyna różnica jest taka, że na fermie kapłony pod znieczuleniem podaje się kastrowaniu. Dzięki temu przyrost masy mięśniowej i tłuszczowej jest nieporównywalnie większy.

Kucharze cenią kapłony za miękkie i soczyste mięso. Były ponoć bardzo popularne na królewskich stołach. Szczególne upodobał sobie je Jan III Sobieski.

Produkt dostępny jest od 16 grudnia. Za kapłona w Biedronce zapłacimy niecałe 25 zł/kg, podczas, gdy normalnie jest cztery lub pięć razy droższy.

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: [email protected]

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: [email protected]