Staropolski przysmak w Biedronce pięć razy taniej. Czym jest kapłon?
Po dekadach fastfoodów i nowoczesnej kuchni, Polacy wracają do korzeni gotując tradycyjne dania. Biedronka wprowadza do sprzedaży kapłona. Dania z tego mięsa podawano na dworach królewskich.

Fot. Warszawa w Pigułce
Kapłon to nic innego niż utuczony kogut. Jedyna różnica jest taka, że na fermie kapłony pod znieczuleniem podaje się kastrowaniu. Dzięki temu przyrost masy mięśniowej i tłuszczowej jest nieporównywalnie większy.
Kucharze cenią kapłony za miękkie i soczyste mięso. Były ponoć bardzo popularne na królewskich stołach. Szczególne upodobał sobie je Jan III Sobieski.
Produkt dostępny jest od 16 grudnia. Za kapłona w Biedronce zapłacimy niecałe 25 zł/kg, podczas, gdy normalnie jest cztery lub pięć razy droższy.
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.