Użytkownicy Facebooka dostają informację o nowej funkcji. Jeśli jej nie włączysz, stracisz dostęp do konta!

Od początku grudnia na ekranach użytkowników Facebooka pojawia się komunikat dotyczący usługi Facebook Protect. Jak się okazuje, jeśli nie skorzystamy z tej funkcji bezpieczeństwa, stracimy niebawem dostęp do konta. 

Fot. Pixabay

Od początku grudnia Facebook zaczyna wyświetlać komunikat dotyczący bezpieczeństwa, tzw. Facebook Protect. To specjalny program zabezpieczeń, który ma uchronić konta narażone na ataki hakerskie. Facebook już nie raz podejmował kroki ku zwiększeniu bezpieczeństwa. Jak też zapewnia, na tym nie koniec.

Jednak nie każdemu wyświetli się ten komunikat. Dotyczy on jedynie osób, które z racji wykonywanego zawodu lub innej sytuacji życiowej, mogą być obiektem większego zainteresowania społecznego. Co istotne, włączenie Facebook Protect jest obowiązkowe. jeżeli tego nie zrobimy do 17 grudnia, nie będziemy mogli dalej normalnie korzystać z serwisu i aplikacji.

„Twoje konto może być potencjalnie odwiedzane przez znacznie większą liczbę osób niż w przypadku przeciętnego użytkownika Facebooka. Hackerzy często atakują konta o dużej liczbie obserwujących, zawierające ważne strony lub istotne dla społeczności. Aby ułatwić ochronę przed tymi ukierunkowanymi atakami, wymagamy włączenia tego zaawansowanego programu zabezpieczeń.”

-można przeczytać w informacji przesłanej przez portal społecznościowy.

Sam program ochronny powstał już w 2019 roku,  jednak w Polsce pojawił się dopiero teraz.  Funkcja Facebook Protect sprawdzi, czy nasze dotychczasowe zabezpieczenia spełniają wymagania. Chodzi przede wszystkim o siłę hasła oraz aktywację 2FA, czyli weryfikacji dwuetapowej.


Uwaga! Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiując treści i grafikę z naszej strony akceptujesz warunki umowy licencyjnej.

Copyright © 2016-2019 warszawawpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.
c