Słynne pyzy z Różyca! [PRZEPIS]
Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować słynnych praskich pyz nic straconego. Prezentujemy przepis, z którego dowiecie się jak samemu przyrządzić to kultowe warszawskie danie!
Pyzy okraszone cebulą i skwarkami.
Składniki:
2 kilo surowych ziemniaków,
1 duży ugotowany ziemniak
cebula
boczek świeży 300 gram.
Przygotowanie:
Bierzemy 2 kg ziemniaków – odmiana mączna (Irga). Wszystko przecieramy i odcedzamy na czystej ściereczce.
Odciśniętą skrobie z ziemniaków zachowujemy na później. Formujemy kuleczkę i dodajemy jeden duży ugotowany ziemniak.
Z powstałego ciasta formujemy małe kuleczki około 2,5 centymetrowe. Gotujemy je na gotującej osolonej wodzie. Czekamy aż wypłyną. Na patelni smażymy pokrojony boczek i cebulkę.
Smacznego!
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.