Groźna bakteria w przyprawie. Sanepid ostrzega

W ramach rutynowych kontroli przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, wykryto obecność bakterii Salmonella Infantis w jednej z pięciu próbek majeranku suszonego marki Prymat GastroLine. Spożycie produktu zanieczyszczonego tymi bakteriami, bez odpowiedniej obróbki termicznej, może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Fot. Główny Inspektorat Sanitarny

Szczegóły dotyczące produktów

  • Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
  • Data minimalnej trwałości: 07.2026
  • Numer partii: L1400164
  • Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli Firma Prymat sp. z o.o. podjęła natychmiastowe działania po otrzymaniu informacji o zanieczyszczeniu. Zidentyfikowano wszystkich odbiorców wspomnianej partii produktu i wystosowano do nich prośbę o wstrzymanie dystrybucji oraz zwrot produktu do magazynu firmy w celu jego utylizacji. Organy urzędowej kontroli żywności rozpoczęły szczegółowe postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów Klienci, którzy zakupili majeranek z partii objętej ostrzeżeniem, nie powinni go spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, zaleca się niezwłoczny kontakt z lekarzem. Dodatkowe informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella można znaleźć na stronie internetowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej pod adresem https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2, w sekcji poświęconej salmonelozom.

Obserwuj nas w Google News
Obserwuj
Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl