Nie marnują żywności – będą dokarmiać potrzebujących
Studenci Szkoły Głównej Handlowej wpadli na pomysł, aby lokale gastronomiczne przekazywały wciąż jeszcze przydatną do spożycia żywność dla potrzebujących. Dotąd żywność bliska terminu była po prostu wyrzucana bądź utylizowana.
Co ważne Feed Them Up to akcja, dzięki której przedsiębiorca unika podatku za przekazaną żywność. To podwójna korzyść: dla potrzebujących, z oczywistych względów i dla przedsiębiorcy, który nie musi płacić za utylizację żywności. „Naszym sposobem jest oczywiście przekazywanie żywności z lokali gastronomicznych do placówek pożytku publicznego. Lokale zamiast wyrzucać wciąż przydatną do spożycia żywność przekazują ją najbardziej potrzebującym. To całkiem łatwe rozwiązanie, prawda?” – podsumowują studenci.
Zebrana zywność trafia do placówerk pożytku publicznego. To nie tylko bezdomni, ale także osoby w ośrodkach dla niepełnosprawnych, domy samotnych matek i wiele innych. Do akcji przyłacza się coraz więcej lokali.
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.