Groźne bakterie w jajach! Sanepid ostrzega
Sanepid w jednej z próbek jaj wykrył bakterie Salmonelli. GIS ostrzega, że spożycie może grozić konsekwencjami zdrowotnymi. Partia jaj jest obecnie wycofywana.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – ostrzega GIS.
Szczegóły dotyczące produktów
- Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L
- Numer partii: 22.09.2024
- Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
- Kod kreskowy: 5 987463 142650
- Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę – Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700 o konieczności wycofania jaj z rynku.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.