Wędliny Krakus i Morliny wycofane ze sklepów
[AKTUALIZACJA] W związku z pojawieniem się oświadczenia producenta, umieszczamy sprostowanie.
Jedne z najpopularniejszych wędlin sklepowych znikają z półek. W Krakusie i Morlinach firmy Animex stwierdzono przekroczenie poziomu antybiotyku. Zakład produkcyjny zrezygnował z usług dostawcy, który sprzedał mięso z doksycyliną.
Informacja o wędlinach pojawiła się w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Jest to portal Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia Konsumentów działający na zlecenie Komisji Europejskiej.
Animex, który jest producentem mięsa zrezygnował już z usług dostawcy, który dostarczył wędlinę:
„W odniesieniu do informacji opublikowanej w systemie RASFF 03.08.2016, dotyczącej pozostałości antybiotyku doxycyclina w surowcu dostarczonym do naszego zakładu produkcyjnego, informujemy o podjęciu działań mających na celu wycofanie z rynku produktów wytworzonych z udziałem zakwestionowanej partii surowca.
Klienci, którzy zakupili takie produkty, otrzymają szczegółowe komunikaty.
Jednocześnie informujemy, że pozostałe partie produkcyjne są wolne od jakichkolwiek ograniczeń.
W celu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego naszych produktów zakończyliśmy współpracę z dostawcą, od którego pochodził surowiec nieprawidłowej jakości. Ponadto objęliśmy gospodarstwa wzmożoną kontrolą.
Wszystkie nasze zakłady produkcyjne znajdują się pod stałym nadzorem weterynaryjnym i są objęte krajowym programem badań kontrolnych substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz w paszach.”
[SPROSTOWANIE] Oświadczenie producenta:
W związku z informacjami dotyczącymi przeprowadzanego przez Animex wycofania produktów wyjaśniamy:
Obecność antybiotyku stwierdzono w jednej próbce surowego mięsa tylko z jednego dnia (6 lipca). Nie stwierdzono obecności antybiotyku w finalnych produktach. Nie można w żaden sposób twierdzić, że produkty są „niebezpieczne”, „szkodliwe” czy też, że „zostały skażone”.
Produkty są w pełni bezpieczne i potwierdzają to opinie wydane przez Katedrę Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, przez specjalistyczne laboratorium w Hamburgu oraz laboratorium referencyjne w Puławach. Opinie wyraźnie potwierdzają, że nie ma możliwości aby oznaczało to jakiekolwiek zagrożenie dla konsumentów. Jakiekolwiek informacje sugerujące inaczej to informacje nieprawdziwe.
Przekroczenie normy w mięsie surowym stwierdzono w jednej tuszy surowca, co jednak w żaden sposób nie oznacza, że można mówić także o przekroczeniu norm w produkcie. Wędliny są poddawane w trakcie produkcji wielu obróbkom technicznym i termicznym co powoduje, że finalny produkt jest całkowicie bezpieczny. Warto dodać, że zakwestionowano 1 sztukę żywca wobec 4600 sztuk przywiezionych tego dnia do zakładu.
Animex dokonał dobrowolnie wycofania swoich produktów z kwestionowanej partii w trosce o wysoką jakość oferowanych przez siebie produktów. Proces wycofania produktów zakończył się dwa tygodnie temu, a partnerzy handlowi i konsumenci mogą otrzymać zwrot należności za wycofywane produkty.
Przypominamy, że wszystkie nasze zakłady produkcyjne, zgodnie z obowiązującym prawem i przepisami, znajdują się pod stałym nadzorem weterynaryjnym i są objęte krajowym programem badań kontrolnych substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych oraz produktów leczniczych u zwierząt.
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.