Bakterie listerii w żółtych serach. Sanepid wycofuje partię produktu

W jednej partii sera Gouda oraz w jednej partii sera Rycki Edam zbadanych na zlecenie producenta wykryto bakterie Listeria monocytogenes – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Fot. Główny Inspektorat Sanitarny

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą – dodaje sanepid.

Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
Numer partii: 180359
Data minimalnej trwałości: 18.10.2019
Produkt – Ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry
Numer partii: 060658
Data minimalnej trwałości: 23.10.2019
Producentem obu produktów jest: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdrożyła procedurę wycofania z obrotu powyższych partii serów, zidentyfikowano i poinformowano odbiorców towaru o zablokowaniu i wycofaniu kwestionowanych partii produktu z rynku.

Producent poinformował, że część produktów została zutylizowana zgodnie z procedurą sieci handlowych, a pozostały ser jest wycofywany z obrotu.

Prowadzone są systemowe działania naprawcze oraz badania produktów i wymazów z powierzchni w kierunku obecności Listeria monocytogenes.

Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: [email protected]

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: [email protected]