Dietetyk radzi jak Pokonać Szkodliwe Działanie Smogu Za Pomocą Witamin
Od paru dni docierają do nas niepokojące informacje o obecnym smogu… Niestety z powodu naszych codziennych obowiązków nie możemy na ten czas bezpiecznie zaszyć się w domu i przeczekać, aż wskaźniki zanieczyszczenia powrócą do normy. Na smog i jego konsekwencje jesteśmy narażeni każdego dnia.

Fot. Jacek Kurzątkowski / Warszawa Lata
W takie krytyczne dni jak te, przesiadamy się z samochodu do komunikacji miejskiej, szukamy pomocy w maskach ochronnych lub gdy nie musimy wychodzić na zewnątrz – pozostajemy w domu. Czy są to jedyne możliwości, aby sobie w tej sytuacji pomóc? Absolutnie nie! Zwiększając spożycie pewnych substancji-produktów możemy walczyć ze smogiem od środka naszego organizmu!
Nasz organizm posiada barierę ochronną przed działaniem niekorzystnych związków znajdujących się w smogu. Jest to tzw. bariera antyoksydacyjna.
W prawidłowo funkcjonującym organizmie powstaje równowaga pomiędzy substancjami budującymi naszą barierę antyoksydacyjną (niektóre białka, enzymy, antyoksydanty, np. glutation, witamina E, C) a czynnikami wpływającymi na niszczenietej bariery (np. reaktywne formy tlenu, promieniowanie UV, pyły, metale ciężkie).
Gdy w środowisku, w którym przebywamy jest zbyt duża ilość zanieczyszczeń, nasza bariera może okazać się zbyt słaba i zaczyna działać nieprawidłowo.
Może spowodować to zwiększenie ryzyka postania niekorzystnych objawów (np.nasilony kaszel, ból w klatce piersiowej, zaburzenia rytmu serca, ból głowy) bądź rozwinięcie groźnych chorób (np. zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, nowotwory).
Dzieje się tak z powodu powstania bardzo groźnego stresu oksydacyjnego, który powoduje niszczenie naszych komórek poprzez uszkodzenia białek, błon komórkowych, materiału genetycznego (DNA).
W takich sytuacjach należy jak najszybciej wspomóc naszą naturalną barierę ochronną! Największa siła tkwi w antyoksydantach!
Poniżej przedstawiam główne źródła pokarmowe cennych przeciwutleniaczy:
Po pierwsze: Witamina C!
Źródła witaminy C:
ü | Czarna porzeczka | ü | Pomidory |
ü | Dzika róża | ü | Kiwi |
ü | Czerwona papryka (3 razy więcej wit. C niż w cytrynie) | ü | Truskawki |
ü | Kapusta | ü | Cytryna, pomarańcze |
ü | Jarmuż, szpinak | ü | Acerola (najbogatsze źródło wit. C) |
ü | Brokuły, brukselka |
Po drugie: Witamina E i kwasy omega 3
Źródła witaminy E: | Źródła kwasów tłuszczowych omega 3: | ||
ü | Awokado | ü | Ryby, owoce morza |
ü | Orzechy i migdały | ü | Orzechy |
ü | Pestki słonecznika | ü | Siemię lniane (zwłaszcza złociste) |
ü | Szpinak | ü | Oleje roślinne (olej lniany, rzepakowy) |
ü | Ryby, krewetki | ü | Pestki dyni |
Po trzecie: witaminy z grupy B zwłaszcza witaminy B6 i B12
Źródła wit. B6: | Źródła wit. B12: | ||
ü | Kasza gryczana | ü | Jaja |
ü | Ziemniaki | ü | Chude kawałki mięsa |
ü | Papryka czerwona | ü | Sery |
ü | Drożdże piwowarskie | ü | Mleko |
ü | Orzechy | ü | Ryby, owoce morza |
ü | Rośliny strączkowe | ||
ü | Jaja |
Po czwarte brokuły!
Brokuły, dzięki zawartości substancji o nazwie sulforafan, mają silne właściwości przeciwnowotworowe. Substancja ta blokuje powstanie mutacji nowotworowych DNA i ułatwia likwidację powstałych komórek nowotworowych.
Zauważono, że suplementacja sulforafanem z brokułów zmniejszyła odpowiedź alergiczną na cząstki gazów spalinowych.
Kochani, pamiętajcie o wszystkich formach ochrony przed smogiem! Nie bagatelizujcie zagrożenia i unikajcie ekspozycji organizmu na groźne zanieczyszczenia powietrza.
Dodatkowo wspierajcie swoją barierę antyoksydacyjną za pomocą, np. świeżo wyciskanych soków, koktajli oraz zielonej herbaty z imbirem i kurkumą (przepisy znajdziecie na blogu).
Autorką tekstu jest dietetyk kliniczny, blogerka (@just do eat http://justi-doeat.blogspot.com/) mgr Justyna Lenda
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.