Dietetyk radzi jak Pokonać Szkodliwe Działanie Smogu Za Pomocą Witamin

Od paru dni docierają do nas niepokojące informacje o obecnym smogu… Niestety z powodu naszych codziennych obowiązków nie możemy na ten czas bezpiecznie zaszyć się w domu i przeczekać, aż wskaźniki zanieczyszczenia powrócą do normy. Na smog i jego konsekwencje jesteśmy narażeni każdego dnia.

Fot. Jacek Kurzątkowski / Warszawa Lata

W takie krytyczne dni jak te, przesiadamy się z samochodu do komunikacji miejskiej, szukamy pomocy w maskach ochronnych lub gdy nie musimy wychodzić na zewnątrz – pozostajemy w domu. Czy są to jedyne możliwości, aby sobie w tej sytuacji pomóc? Absolutnie nie! Zwiększając spożycie pewnych substancji-produktów możemy walczyć ze smogiem od środka naszego organizmu!

Nasz organizm posiada barierę ochronną przed działaniem niekorzystnych związków znajdujących się w smogu. Jest to tzw. bariera antyoksydacyjna.

W prawidłowo funkcjonującym organizmie powstaje równowaga pomiędzy substancjami budującymi naszą barierę antyoksydacyjną (niektóre białka, enzymy, antyoksydanty, np. glutation, witamina E, C)  a czynnikami wpływającymi na niszczenietej bariery (np. reaktywne formy tlenu, promieniowanie UV, pyły, metale ciężkie).

Gdy w środowisku, w którym przebywamy jest zbyt duża ilość zanieczyszczeń, nasza bariera może okazać się zbyt słaba i zaczyna działać nieprawidłowo.

Może spowodować to zwiększenie ryzyka postania niekorzystnych objawów (np.nasilony kaszel, ból w klatce piersiowej, zaburzenia rytmu serca, ból głowy) bądź rozwinięcie groźnych chorób (np. zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, nowotwory).

Dzieje się tak z powodu powstania bardzo groźnego stresu oksydacyjnego, który powoduje niszczenie naszych komórek poprzez uszkodzenia białek, błon komórkowych, materiału genetycznego (DNA).

W takich sytuacjach należy jak najszybciej wspomóc naszą naturalną barierę ochronną! Największa siła tkwi w antyoksydantach!

Poniżej przedstawiam główne źródła pokarmowe cennych przeciwutleniaczy:

Fot . Pixabay

Po pierwsze: Witamina C!

Źródła witaminy C:

ü Czarna porzeczka ü Pomidory
ü Dzika róża ü Kiwi
ü Czerwona papryka (3 razy więcej wit. C niż w cytrynie) ü Truskawki
ü Kapusta ü Cytryna, pomarańcze
ü Jarmuż, szpinak ü Acerola (najbogatsze źródło wit. C)
ü Brokuły, brukselka

Po drugie: Witamina E i kwasy omega 3

Źródła witaminy E: Źródła kwasów tłuszczowych omega 3:
ü Awokado ü Ryby, owoce morza
ü Orzechy i migdały ü Orzechy
ü Pestki słonecznika ü Siemię lniane (zwłaszcza złociste)
ü Szpinak ü Oleje roślinne (olej lniany,  rzepakowy)
ü Ryby, krewetki ü Pestki dyni

Po trzecie: witaminy z grupy B zwłaszcza witaminy B6 i B12

Źródła wit. B6: Źródła wit. B12:
ü Kasza gryczana ü Jaja
ü Ziemniaki ü Chude kawałki mięsa
ü Papryka czerwona ü Sery
ü Drożdże piwowarskie ü Mleko
ü Orzechy ü Ryby, owoce morza
ü Rośliny strączkowe
ü Jaja

Po czwarte brokuły!

Brokuły, dzięki zawartości substancji o nazwie sulforafan, mają silne właściwości przeciwnowotworowe. Substancja ta blokuje powstanie mutacji nowotworowych DNA i ułatwia likwidację powstałych komórek nowotworowych.

Zauważono, że suplementacja sulforafanem z brokułów zmniejszyła odpowiedź alergiczną na cząstki gazów spalinowych.

Kochani, pamiętajcie o wszystkich formach ochrony przed smogiem! Nie bagatelizujcie zagrożenia i unikajcie ekspozycji organizmu na groźne zanieczyszczenia powietrza.

Dodatkowo wspierajcie swoją barierę antyoksydacyjną za pomocą, np. świeżo wyciskanych soków, koktajli oraz zielonej herbaty z imbirem i kurkumą (przepisy znajdziecie na blogu).

Autorką tekstu jest dietetyk kliniczny, blogerka (@just do eat http://justi-doeat.blogspot.com/) mgr Justyna Lenda

Obserwuj nas w Google News
Obserwuj
Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl

Copyright © 2023 Niezależny portal warszawawpigulce.pl  ∗  Wydawca i właściciel: Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa
Kontakt z redakcją: Kontakt@warszawawpigulce.pl