Rozpoczęło się rozbieranie Rotundy

Nasz Czytelnik donosi nam, że rozpoczęło się rozbieranie Rotundy. Na jej miejscu ma powstać identyczna, ale odświeżona konstrukcja, która sprawia wrażenie „lżejszej”.

Fot. Grzegorz Grzegorz

„Rotunda staje się częścią placu publicznego. Dematerializuje się jako bariera przestrzeni miejskiej i rozwijając jej funkcje o dostępną w każdych warunkach pogodowych, proekologiczną oazę miejską staje się pełnowartościowym centrum publicznym” – piszą architekci z Gowin / Siuta

„Wprowadzenie swobodnie dostępnych udogodnień technologicznych w chronionej przestrzeni zielonej budynku, pozwala przy okazji zaspokajania potrzeb cywilizacyjnych – doładowywania baterii, czy łączenia się z siecią – poprawić samopoczucie i naładować swoje naturalne baterie.

 Poprzez kontakt z naturą, w doskonałej pod względem klimatycznym przestrzeni, ROTUNDA ZMIENIA SWOJE OBLICZE, stając się NOWOCZESNĄ OAZĄ MIEJSKĄ.
Plac publiczny, wykorzystany jest w sposób wielopłaszczyznowy – zaspokajając kluczowe potrzeby ludzi na nim przebywających – w zależności od celu jak i czasu wizyty w Warszawskim Salonie Miejskim. Wszystkie strefy zaprojektowane zostały tak, by pozostając we wzajemnych, nieinwazyjnych relacjach, tworzyły spójną i efektywnie wykorzystaną przestrzeń.
Przemiana oblicza Rotundy, polega przede wszystkim na sposobie jej postrzegania. Z obiektu percypowanego dotychczas w głównej mierze z zewnątrz, bądź z poziomu parteru – staje się ona interaktywnym węzłem transferu ludzi i informacji – pozwalając na odbiór otoczenia budynku jak i jego wewnętrznej geometrii z niedostępnej dotąd swobodnie przestrzeni antresoli. Integracja przestrzenna i zrównoważone rozplanowanie funkcji, zarówno publicznych jak i bankowych, ma na celu podniesienie wartości użytkowej miejsca, jego uporządkowanie i utworzenie zeń, nowoczesnego salonu miejskiego z Rotundą jako ikoną i centralnym węzłem funkcjonalnym.
 
Ruch pieszy zorganizowany dotąd, głównie pod ziemią, dzięki proponowanej zmianie organizacji ruchu na skrzyżowaniu, mógłby odbywać się przede wszystkim na poziomie terenu. Proponowane rozwiązanie systemu ścieżek rowerowych i miejsc postojowych dla rowerów z możliwością m.in. doładowania baterii, mogłoby stać się zaczynem dla zmiany sposobu myślenia o transporcie osobistym w mieście.

Niezwykle ważną rolę w projekcie odgrywa ekologia i zrównoważone systemy zarządzania energią. Np. płaszczyzna placu oświetlona jest podpiętymi do cięgien lampami, dla których źródłem energii jest słońce. Dzięki temu systemowemu rozwiązaniu, podnosimy również jakość przestrzeni nad głowami ludzi – maksymalnie redukując zanieczyszczenie wieczornego nieba sztucznym światłem. Również woda odgrywa w projekcie bardzo ważną rolę. Jej funkcja społeczna polega na wprowadzeniu orzeźwiającego klimatu poprzez system wkomponowanych w posadzkę wodotrysków, nakierowujących wzrok na tablicę upamiętniającą wybuch gazu. Podkreślenie osiowości założenia i względy estetyczne, idą w parze z odpowiednią gospodarką wody szarej. Wprowadzenie w budynku podwójnej fasady w sposób wymierny wpływa na klimat miejsc pracy i wypoczynku.
 
Z uwagi na wysokie walory myśli projektowej przyświecającej pierwotnym projektantom obiektu, konstrukcja, jej charakterystyczne węzły a także idea kompozycyjna wnętrza budynku została maksymalnie wyeksponowana, przy jednoczesnej zmianie sposobu użytkowania budynku.
 
Materiały firmy DuPont, wykorzystane zostały do podkreślenia głównej idei architektonicznej. Wszystkie nowe elementy bazują na szkle jako materiale zarówno konstrukcyjnym jak i wykończeniowym.
 
Wzmocnione przeszklenia o wysokiej przezierności, wewnętrzna skóra budynku, najwyższa kładka oraz jej konstrukcja, a także wiele innych elementów wykończenia wnętrz opierają się na przeziernych materiałach DuPont.
Elementy nieprzezierne, takie jak lady bankowe czy też elementy wyposażenia salonu miejskiego – ławki, standy, czy stojaki rowerowe wykonane”.

Copyright © 2016 warszawawpigulce.pl Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.