Salmonella w popularnym warszawskim cateringu. Dzieci ze żłobka hospitalizowane
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie poinformowała, że w jednym ze żłobków i jednym z punktów przedszkolnych doszło do zatrucia salmonellą. Okazało się, że źródłem zatrucia był posiłek firmy cateringowej.
DietBox Kids, który dostarczał posiłki do obu instytucji przyznaje, że odnotowano przypadki zatrucia.
Zatruło się 27 dzieci z czego 13 z nich wymagało hospitalizacji. Producent informuje, że najprawdopodobniej przyczyną zatrucia był pracownik, który był nosicielem bezobjawowym, ale nadmienia, że kwestia źródła jest jeszcze weryfikowana.
Dodano też, że wdrożono procedurę, która ma zapewnić bezpieczeństwo. Przede wszystkim wstrzymano produkcję i czasowo zamknięto zakład, a wszyscy pracownicy zostali skierowani na badania w kierunku nosicielstwa, niezależnie od posiadanych orzeczeń lekarskich. Przeprowadzono też pełną dezynfekcję zakładu produkcyjnego i dodatkowe badania mikrobiologiczne przez akredytowane laboratorium.
„Jest nam bardzo przykro z powodu zaistniałej sytuacji, dlatego robimy, co możemy, aby wyjaśnić sprawę i zapewnić bezpieczeństwo dzieciom” – pisze Krzysztof Wojdat, właściciel DietBox Kids.
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.