Śmiertelna bakteria w kukurydzy. Nie żyje już 9 osób. GIS ostrzega!

GIS ostrzega, by myć i gotować wszystkie warzywa, także te z mrożonek. To pokłosie zakażeń listerią w całej Europie. Powoduje ona biegunkę i wymioty, a nawet śmierć. Zmarło już 9 osób.

Fot. Pixabay

Węgierska kukurydza zakażona bakterią listeria monocytogenes trafiła do obrotu w Europie.

Na listerię po spożyciu kukurydzy zachorowało 47 osób. Dziewięć z nich zmarło.

Do zakażeń dochodziło przez dłuższy czas, bo już od 2015 roku. Do zachorowań dochodziło w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem.
Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.

„Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt” – pisze GIS.

Copyright © 2016-2018 warszawawpigulce.pl  ∗  Polityka prywatności  ∗  Powered by BLUEICE Warszawę w Pigułce obsługuje Biuro Rachunkowe MP-Consulting i Partnerzy s.c.