Stacja Grawitacja wydaje oświadczenie odnośnie komunikatu policji o dużej liczbie gości [WIDEO]

W jednej z popularnych sieci parku trampolin na Ochocie doszło do naruszenia obostrzeń sanitarnych informowała stołeczna policja. Na miejsce zadysponowano policję, która wylegitymowała 115 osób. Osoby te mogą zostać ukarane mandatami karnymi, ale również może zostać nałożona na nich kara od sanepidu nawet do 30 tys. złotych. Oświadczenie wydała Stacja Grawitacja, która odpiera zarzuty policji.

Fot. KSP

W związku z nieprawdziwymi informacjami pojawiającymi się w dzisiejszych mediach w ślad za komunikatami Policji Firma Stacja Grawitacja oświadcza, że

– w ramach prowadzonych warsztatów z akrobatyki i wspinaczki działa zgodnie z obecnie obowiązującym prawem, czyli także zgodnie z rozporządzeniem z 21 grudnia 2020
– od samego początku ogłoszenia stanu zagrożenia epidemicznego stosuje się do wszystkich wymaganych przepisami prawa obostrzeń sanitarnych i wytycznych GISu,
– liczba osób na obiekcie, o których wspomina policja jest podawane w sposób zniekształcający rzeczywistość. Podawana liczba kilkuset osób, w rzeczywistości odnosi się do całego dnia. Nie znajdowały się one jednocześnie w obiekcie, tylko w przeciągu 12 godzin. Średnio oznacza to liczbę 38 uczestników warsztatów na godzinę, na powierzchni ponad 3000m2 Nawet w szczycie frekwencji na każdego uczestnika przypadało ponad 30m2 powierzchni.
– Policja, naszym zdaniem, zastosowała nieproporcjonalne do tego przypadku środki i przedstawia przedwcześnie swoje opinie przed zakończeniem postępowania wyjaśniającego.
– Obecnie są prowadzone dalsze czynności w ramach, których współpracujemy z Komendą Policji na Ochocie.” – Twórca & Prezes Zarządu Stacja Grawitacja
Capital Media S.C. ul. Grzybowska 87, 00-844 Warszawa